GALERIE FOTO | 8 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

  • 07 Aprilie 2017 10:51
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi se împlinesc opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când zeci de mii de tineri, susținuți de opoziția de atunci, au ieșit în stradă la un protest pașnic față de fraudarea alegerilor parlamentare câștigate de comuniști.

Protestele au degenerat în violențe fiind devastate clădirile președinției și parlamentului, iar cel puțin o persoană a fost omorâtă în bătăi de polițiști. 

Pe 7 aprilie câteva zeci de mii de tineri s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru a protesta față de fraudarea alegerilor, dar în scurt timp manifestația pașnică a degenerat în violențe. Unii dintre participanți au luat cu asalt sediile președinției și parlamentului și i-au atacat pe polițiști cu pietre. Inițial, aceștia nu au opus rezistență, iar provocatorii din rândurile manifestanților au reușit să pătrundă în interiorul clădirilor și au devastat aproape în totalitate sediul Parlamentului.

Structurile de ordine au intervenit însă în forță noaptea, când în centrul Chișinăului mai erau câteva zeci de persoane. Atunci și-a pierdut viața singurul protestatar a cărui moarte a fost recunoscută de autorități, Valeriu Boboc, însă există  suspiciuni că numărul celor decedați a fost mai mare.

Deși au trecut șapte ani de la acele evenimente, opinia publică nu știe încă cine a provocat violențele.  Sute de tineri au afirmat că au fost torturați de polițiști, însă doar nouă angajați ai forțelor de ordine au fost condamnați până acum, cu suspendare, iar alți cinci cu executarea pedepsei. Fostul ministru de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, precum și polițistul Ion Perju, acuzat de uciderea lui Valeriu Boboc, au fost condamnați la privare de libertate dar niciunul dintre ei nu stă după gratii.

Foștii protestatari consideră că autoritățile statului au eșuat în investigarea cazurilor de tortură din aprilie 2009 și că nu există un mecanism eficient de reabilitare a victimelor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău