GALERIE | Carnavalul de la Veneția, ediția 2017

  • 26 Februarie 2017 13:35
GALERIE | Carnavalul de la Veneția, ediția 2017 The Guardian

Carnavalul de la Veneția se desfășoară între zilele de 11 și 28 februarie.

Carnavalul de la Veneția (Carnevale di Venezia) are o frecvență anuală și cuprinde manifestări stradale, baluri mascate, concerte și parade ale costumelor. Anul acesta, organizatorii anunță peste 150 de evenimente, adresate atât copiilor și adolescenților, cât și celor interesați de manifestări artistice și pasionaților de costume și măști tradiționale.

Cele mai apreciate și îndrăgite de către turiști sunt festivitățile de deschidere și de închidere ale carnavalului. Acțiunea care anunță în mod tradițional începutul Carnavalului de la Veneția este "Zborul îngerului" lansat din turnul clopotniței Bazilicii San Marco, o tradiție foarte veche ce adună o mulțime impresionantă de oameni în Piața San Marco. Personajul care întruchipează un înger "zboară" de pe Turnul Campanile pe deasupra mulțimii adunate în piață, timp în care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele și soția acestuia.

Istoria Carnavalului de la Veneția începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menționată și folosirea măștilor, conform http://www.carnivalofvenice.com/. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracție înainte de lăsatul secului pentru Postul Paștelui.

Carnavalul a luat o amploare internațională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogați din întreaga Europă veneau incognito la Veneția să se distreze fără a fi recunoscuți. Tradiția a continuat până în 1930, când Mussolini a interzis carnavalul.

Abia în 1979, un grup de venețieni a hotărât să reînvie tradiția. Ulterior, carnavalul și măștile venețiene au devenit un simbol al Cetății Dogilor și o atracție pentru turiștii din întreaga lume. Ascunzând identitatea, măștile au făcut din seducție o armă incitantă ce a permis infidelitatea și amestecul claselor sociale în vremurile de demult. În prezent, ele oferă doar un aer misterios ce face carnavalul venețian atât de special. 

Măștile conferă unicitate carnavalului, în același fel în care gondolele conferă aerul de poveste Veneției. Măștile reprezentând personaje din commedia dell'arte sau măștile sinistre, măștile colorate și strălucitoare, costumele de epocă, muzica de viori, sălile de bal și focurile de artificii fac din acest eveniment unul cu totul aparte.

Cel mai faimos magazin de măști venețiene este "Carta Alta", de unde pot fi achiziționate de la măști din plastic sau din material textile până la cele din ceramică.

Alt magazin cunoscut este Ca Macana, ale cărei măști au putut fi admirate în filmul ''Cu ochii larg închiși'' ("Eyes Wide Shut"), din 1999, regizat de Stanley Kubrik, potrivit http://www.camacana.com/about-us/.

Cea mai cunoscută deghizare este "Bauta", o mască albă cu un nas încovoiat, asortată cu o pelerină neagră și un tricorn, adică o pălărie cu trei colțuri numită tabarro. Alte măști celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul venețian sunt Colombina, Medico della peste și Moretta.

România a participat la Carnavalul de la Veneția pentru prima dată în mod oficial, în calitate de invitat de onoare, la ediția din anul 2008, desfășurată în perioada 26 ianuarie-5 februarie. Propunerea a venit din partea Primăriei din Veneția. Printre cei ce au reprezentat țara noastră la acest eveniment s-au numărat actorul Dan Puric, formația de călușari din județul Olt, Teatrul Masca, orchestra de cameră Philarmonia.

Foto: straitstimes.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău