Gala premiilor de excelență în turism și-a desemnat câștigătorii

  • 27 Septembrie 2023 18:48
Gala premiilor de excelență în turism și-a desemnat câștigătorii

În contextul Zilei Mondiale a Turismului, marcată pe 27 septembrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc astăzi ceremonia de înmânare a premiilor de excelență în turism 2023, informează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a menționat că împreună cu Ministerul Culturii, urmează a fi dezvoltată o ramură a turismului intern, care este într-o fază incipientă, și numai odată cu crearea oficiului național a turismului, care va fi deschis în curând, se va începe o amplă dezvoltare a turismului intern în R. Moldova. ”Astăzi cei din domeniul turismului sunt axați pe importul de servicii de turism, iar noi suntem interesați să promovăm Republica Moldova ca o destinație turistică. Vom institui trasee turistice, bazate pe cultura și pe agricultura noastră”, a accentuat Vladimir Bolea.

La rândul său, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că turismul este cunoaștere, trăirea experiențelor, este de a descoperi lumea în care trăim. ”Oamenii vin să ne descopere și trebuie să ne descopere ca pe o societate de oameni culți, educați, care trăiesc într-un mediu curat. Cu aceste trei elemente de bază – o comunitate  de oameni culți, educați, care trăiesc într-un mediu curat, avem toate ușile deschise în fața noastră, începând cu suportul Statelor Unite, cu perspectiva noastră europeană cu multiculturalismul nostru pe care trebuie să-l punem în valoare”, a constatat Sergiu Prodan.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, a apreciat înalt potențialul turistic al R. Moldova, subliniind faptul că turismul este un pilon tot mai important de dezvoltare a zonelor rurale. ”Acest sector a generat peste 800 de milioane de dolari pentru economia Moldovei în anul 2022”, a remarcat diplomatul.   

La Gala Premiilor de Excelență în domeniul turismului, actorii din industria turismului au fost nominalizați la 8 categorii diferite de concurs. Astfel, în posesia premiilor au intrat Pensiunea ”Cuib” din Căpriana, Strășeni, Centrul de Informare turistica ”Casa Veche” din Palanca, Ștefan Vodă,  agențiile de turism ”Wine Tours”,  ”Visit Moldova”, ”Turtrabis”, formstorii Nicolae Platon, Lucia Căpățână și Veronica Bulat, Pensiunea ”Conacul mierii” ș.a.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova finanțat de USAID în parteneriat cu Agenția de Investiții, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova.

În 2022, R. Moldova a fost vizitată de 4,7 milioane de străini, dintre care 162.000 de turiști. În anul curent, numărul turiștilor a crescut cu 110% față de perioada ianuarie-iunie 2022. În acest an, cei mai mulți turiști sunt din Ucraina, România, SUA, Turcia și Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău