Gala Corneliu Coposu la Chișinău: tineri câștigători vor fi premiați

  • 07 Noiembrie 2023 08:42
Gala Corneliu Coposu la Chișinău: tineri câștigători vor fi premiați

Membrii juriului celei de-a VIII-a ediții a concursului de eseuri, cu titlul "Represiunea comunistă în România și Republica Moldova", organizat de către Fundația Corneliu Coposu, în parteneriat cu Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel și Fundația Culturală Memoria, au decis câștigătorii, se menționează în comunicatul fundației, citat de Radio Chișinău, partener media oficial al evenimentului.

Premierea câștigătorilor va avea loc în cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei Corneliu Coposu, care va avea loc la Sala cu Orgă de la Chișinău, sâmbătă 11 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, menționează sursa citată.

Premiile au fost acordate următorilor câștigători:

PREMIUL 1 pentru Maria SERETEAN, clasa a 10-a, Liceul Teoretic "Emil Nicula", Mereni, Republica Moldova, pentru lucrarea "Represiunea comunistă în România și Republica Moldova"

PREMIUL 2 pentru Vlad Horațiu MICLÄUȘ, master, Facultatea de Istorie, Universitatea "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca, pentru lucrarea "Regimul penitenciar din România în primele două decade comuniste. Studiu de caz: penitenciarul Sibiu"

PREMIUL 3 pentru Maria Laura TOMOZEI, anul 1, Facultatea de Medicină, Univ. "Grigore T. Popa", Iași, pentru lucrarea "Adriana Georgescu - profesionistă în arta supraviețuirii"

PREMIUL SPECIAL pentru Mălina RÎNDAȘU, master, Facultatea de Istorie, Universitatea "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca, pentru lucrarea "Percepții asupra represiunii comuniste din România - subiectivism, empatie, prioritizarea sinelui"

PREMIUL "RODICA COPOSU" pentru Matias VLAICU, clasa 8-a, Școala "Alexandru Ioan Cuza", Brăila, pentru lucrarea "Represiunea comunistă în România și Republica Moldova"

Evenimentele dedicate personalității marelui om politic Corneliu Coposu au debutat deja la Chișinău cu expoziția "Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori" ce este amplasată pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei (str. 31 August 1989 nr.121 A, Chișinău) și va putea fi vizitată în perioada 1-30 noiembrie 2023. Vor continua în 10 noiembrie 2023 cu o dezbatere despre istorie, memorie și valori comune la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" (ora 11:30) și o lansare de carte la Librăria Cărturești din incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei (ora 17:00).

În ziua de 11 noiembrie 2023 va fi o prezentare a proiectului Complexului muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice (ora 10:00, Mereni) și Gala Corneliu Coposu la Sala cu Orgă din Chișinău (ora 18:30).

Ediția acestui an a Galei Corneliu Coposu, pe lângă premiile care vor fi oferite tinerilor câștigători, are ca invitat special pe cunoscuta și îndrăgita scriitoare Ana Blandiana, și se va bucura de prezența pianistului Cătălin Răducanu, care va susține un concert extraordinar. În plus, acest moment unic mai are un impact deosebit de important pentru Republica Moldova: sumele strânse în urma evenimentului vor fi folosite pentru a susține amenajarea unicului Complex muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice, care se dezvoltă în satul Mereni, raionul Anenii Noi. Acest muzeu în aer liber reprezintă un element unic de patrimoniu și memorie colectivă a Republicii Moldova, un spațiu de comunicare și de educație morală pentru tineri.

Toate aceste evenimente sunt organizate de Fundația Corneliu Coposu în colaborare cu Fundația Hanns Seidel, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă", Fundația Academia Civică, Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice, Fundația Culturală Memoria, Sala cu Orgă, Muzeul Ororilor Comunismului în România, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Primăria Mereni, Casa Memorială "Iuliu Maniu", Bădăcin, Genesis, Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova, Librăria Cărturești.

Fundația Corneliu Coposu din România, încă de la înființarea sa, în 1996, promovează principiile creștin democrate. Totodată, își propune să sprijine și să organizeze o serie de acțiuni pentru tineri (elevi, studenți) prin:

* promovarea culturii memoriei și a adevărului referitoare la viața și activitatea lui Corneliu Coposu;

* pregătirea și perfecționarea cunoștințelor culturale, tehnice, științifice, politice, manageriale ale tineretului (elevi, studenți sau absolvenți ai institutelor de învățământ superior) prin acordarea unor burse pe termen scurt sau mediu, în limita fondurilor Fundației Corneliu Coposu, în cadrul unor universități sau alte instituții de profil din țară și străinătate, pentru a-și însuși cunoștințele la nivelul standardelor internaționale;

* organizarea de simpozioane, conferințe, comunicări științifice, schimburi de experiență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău