Gabriel Attal devine, la 34 de ani, cel mai tânăr premier al Franței

  • 09 Ianuarie 15:33
Gabriel Attal devine, la 34 de ani, cel mai tânăr premier al Franței

Președintele francez Emmanuel Macron a decis marți să-l numească în funcția de prim-ministru pe ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, care va deveni cel mai tânăr șef de guvern din istoria Republicii, a anunțat o sursă apropiată Palatului Elysee, comunică AFP, potrivit Agerpres.

Președinția franceză a confirmat că Macron i-a cerut lui Attal "să formeze noul guvern", conform unui comunicat de presă oficial. Astfel, Attal îi va succeda șefei guvernului Elisabeth Borne, care a fost constrânsă să demisioneze luni.

Prin această schimbare, președintele francez încearcă să dea un nou suflu celui de-al doilea mandat al său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, potrivit presei franceze, citată de Reuters.

Acest demers nu va duce neapărat la vreo schimbare politică majoră, dar semnalează dorința lui Macron de a încerca să depășească nemulțumirea provocată de reformele nepopulare de anul trecut privind pensiile și imigrația pentru a crește șansele partidului său centrist la scrutinul european din iunie.

Sondajele de opinie arată că tabăra lui Macron se află în urma partidului liderei de extremă-dreapta Marine Le Pen cu aproximativ opt până la zece puncte procentuale.

Attal, un aliat apropiat al lui Macron, a devenit un nume cunoscut ca purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei COVID.

Unul dintre cei mai populari politicieni din țară în sondajele de opinie recente, Attal și-a făcut un renume ca ministru priceput, care se simte în largul său în emisiunile de radio și în parlament.

Macron încearcă să facă față unui parlament mai turbulent de când a pierdut majoritatea absolută la scurt timp după ce a fost reales în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău