G7 se va angaja să distribuie un miliard de vaccinuri țărilor defavorizate

  • 11 Iunie 2021 08:30
G7 se va angaja să distribuie un miliard de vaccinuri țărilor defavorizate

Liderii țărilor bogate din G7 se vor angaja la summitul lor să distribuie un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 țărilor sărace pentru "a pune capăt pandemiei" în 2022, a anunțat joi președinția britanică a grupului, citată de AFP.

Reuniți de vineri până duminică în sud-vestul Angliei, liderii marilor puteri urmează "să anunțe că vor furniza cel puțin un miliard de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, împărțind doze și finanțându-le", a indicat într-un comunicat guvernul britanic, care deține președinția anuală a G7.

De asemenea, ei trebuie "să prezinte un plan pentru extinderea producției de vaccinuri cu scopul de a atinge acest obiectiv", a continuat documentul.

"Vaccinând mai multe persoane din întreaga lume, nu numai că vom contribui la încetarea pandemiei de coronavirus, dar vom reduce și riscul pentru populația din Regatul Unit" prin "diminuarea amenințării reprezentate de variantele rezistente la vaccin emergente în zone cu importante focare epidemice" a adăugat el.

În acest context, Londra a precizat că donează 100 de milioane de doze excedentare provenind din diferite laboratoare datorită progreselor în programul său de vaccinare, care a făcut deja posibilă administrarea a aproximativ 70 de milioane de injecții în Regatul Unit. Cinci milioane de doze vor fi furnizate până în septembrie, iar restul până în 2022, în principal prin intermediul dispozitivului COVAX.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să furnizeze 500 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech, dintre care 200 de milioane în acest an.

Președinția britanică a G7 dorește, de asemenea, să îndemne companiile farmaceutice să furnizeze vaccinuri la prețuri fără beneficii pe durata pandemiei, după exemplul Oxford/AstraZeneca.

În mai, producătorii Pfizer/BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson s-au angajat să furnizeze la prețuri de producție sau reduse 3,5 miliarde de doze pentru cele mai sărace țări în 2021 și 2022, dintre care 1,3 miliarde în acest an.

Joi, președintele francez, Emmanuel Macron, a lansat un apel companiilor farmaceutice să doneze țărilor defavorizate 10% din dozele vândute.

Șefii de stat sau de guvern din G7 vor discuta, de asemenea, despre stabilirea unor "mecanisme de prevenire a viitoarelor pandemii".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău