G7, grupul celor mai puternice state industrializate, condamnă Rusia pentru încălcarea legislației internaționale

  • 24 Aprilie 2018 08:46
G7, grupul celor mai puternice state industrializate, condamnă Rusia pentru încălcarea legislației internaționale

Miniștrii de externe din G7 (grupul celor șapte țări puternic industrializate), reuniți la Toronto, au condamnat luni, 23 aprilie, Rusia pentru comportamentul contrar legislației internaționale și au cerut Moscovei să contribuie la soluționarea conflictului din Siria, transmite Reuters.

Șefii diplomațiilor din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA au convenit să constituie un grup de lucru pentru studiul „comportamentului malign" al Rusiei, dată fiind îngrijorarea față de acțiunile acestei țări în Ucraina și Siria, a anunțat ministrul britanic de externe, Boris Johnson.

Evenimentul G7 a fost prima reuniune internațională la nivel înalt după loviturile aeriene ale Statelor Unite, Franței și Regatului unit asupra unor obiective legate de armele chimice ale Siriei, ca represalii pentru un presupus atac cu gaze toxice pe 7 aprilie la Douma, lângă Damasc. Țările occidentale pun atacul pe seama regimului de la Damasc, condus de președintele Bashar al-Assad. Guvernul sirian și principalul său aliat, Rusia, neagă că s-au folosit arme chimice.

Cu ocazia întrunirii de la Toronto, secretarul de stat american ad interim, John Sullivan, a cerut Rusiei să nu mai obstrucționeze o evoluție către pace în Siria și să se implice în soluționarea conflictului din această țară.

„Rusia trebuie să fie un partener constructiv în Siria sau va fi făcută răspunzătoare", a avertizat el, prin intermediul presei.

Referindu-se la eforturile Rusiei de a destabiliza statele democratice prin influențarea alegerilor, ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, gazda reuniunii, a arătat că „țările G7 sunt angajate în prevenirea și oprirea amestecului străin și în reacția la acesta". Ea a avertizat că „există consecințe pentru cei care încearcă să submineze democrațiile noastre".

Ministrul german Heiko Maas a insistat că în Siria nu este posibilă nicio soluție politică fără Rusia. El a mai declarat că președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel îi vor cere săptămâna aceasta președintelui american Donald Trump să nu retragă Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău