G20: Ursula von der Leyen acuză Rusia că utilizează gazul ca armă

  • 15 Noiembrie 2022 10:40
G20: Ursula von der Leyen acuză Rusia că utilizează gazul ca armă

Moscova este mai interesată de utilizarea gazului ca armă - chiar dacă acest lucru înseamnă distrugerea, nu comercializarea lui - ca răspuns la sancțiunile occidentale contra Rusiei după invadarea Ucrainei, a acuzat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul primei sesiuni a summitului G20 găzduit de Indonezia, transmite DPA.

„Vedem că Rusia își arde gazul mai degrabă decât îl vinde'', a subliniat Von der Leyen.

Potrivit șefei executivului comunitar, comportamentul Rusiei ''creează penurie pe piețele energetice mondiale și cauzează explozia prețurilor''.

De aceea, Uniunea Europeană a susținut propunerea de introducere a unui plafon la prețul petrolului, a adăugat Ursula von der Leyen, subliniind că vor avea de câștigat și țările cu venituri medii și mici.

„Dar cel mai bun răspuns al nostru la această situație este de a accelera tranziția către forme curate de energie. Acesta este singurul răspuns atât la criza energetică, cât și la cea climatică și oferă, de asemenea, oportunități enorme pentru alte regiuni ale lumii'', a accentuat șefa executivului comunitar.

În acest context, Europa va investi cel puțin 4 miliarde de euro în energii regenerabile, precum hidrogenul, în următorii cinci ani, ceea ce va atrage investiții private masive, transmite Agerpres.

De partea sa, președintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat Rusia pentru utilizarea energiei ca armă, efectele negative simțindu-se nu doar în Europa, ci în întreaga lume.

La Summitul G20 din Bali, Rusia este reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău