G20: Președintele indonezian Joko Widodo deschide summitul avertizând împotriva divizării la nivel global

  • 15 Noiembrie 2022 08:08
G20: Președintele indonezian Joko Widodo deschide summitul avertizând împotriva divizării la nivel global

Președintele indonezian Joko Widodo a deschis oficial summitul G20 al celor mai importante economii mondiale, găzduit marți și miercuri într-un hotel de lux de pe insula Bali, avertizând cu privire la riscul unei noi divizări la nivel global, informează AFP, dpa și Reuters.

"Avem cu toții o responsabilitate nu doar pentru popoarele noastre, ci și pentru poparele lumii", le-a spus gazda liderilor mondiali prezenți la summitul din acest an ."Nu avem altă opțiune, este nevoie de colaborare pentru a salva lumea". A fi responsabil înseamnă a respecta în mod consecvent legile internaționale și principiile Cartei ONU", a afirmat președintele Widodo.

În contextul invaziei forțelor ruse în Ucraina, el a adăugat:"A fi responsabil înseamnă, de asemenea, că trebuie să punem capăt războiului"."G20 trebuie să fie catalizatorul pentru o redresare economică incluzivă. Nu ar trebui să divizăm lumea în tabere. Nu trebuie să lăsăm ca lumea să alunece într-un nou război rece", a adăugat președintele indonezian.

Președintele Joko Widodo a insistat asupra responsabilității țărilor G20 în fața crizelor de pe mapamond:"Atenția întregii lumi este ațintită asupra noastră. Nu trebuie să eșuăm".

Invazia forțelor ruse în Ucraina nu se află oficial pe agenda summitului G20, dar domină întâlnirea. Marele absent este președintele Vladimir Putin, Rusia fiind reprezentată la summitul G20 de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Este puțin probabil ca la finalul summitului să fie dat publicității un comunicat comun al G20, care ar avea nevoie de aprobarea tuturor părților. Indonezia a insistat, în schimb, pentru o declarație a liderilor, spun surse diplomatice, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că luni seară s-a ajuns la un acord între oficiali asupra textului unui comunicat pe care l-a descris ca fiind "pozitiv".

Liderii G20 vor denunța utilizarea sau orice amenințare cu utilizarea armelor nucleare, potrivit unui proiect inițial văzut de Reuters. Cu toate acestea, un astfel de comunicat ar trebui să fie confirmat de lideri.

Reuniunile la nivel ministerial nu au reușit să producă un comunicat comun din cauza dezacordului dintre Rusia și alți membri cu privire la limbaj, inclusiv în ceea ce privește modul în care este descris războiul din Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău