G. Gordon Liddy, unul dintre organizatorii afacerii Watergate care a dus la căderea președintelui Nixon, a murit

  • 31 Martie 2021 10:45
G. Gordon Liddy, unul dintre organizatorii afacerii Watergate care a dus la căderea președintelui Nixon, a murit

G. Gordon Liddy, unul dintre cei care au plănuit jaful de la Watergate ce a dus la căderea președintelui Richard Nixon, a murit la vârsta de 90 de ani, potrivit NBC News, citat de Hotnews.ro. Liddy, agent politic care a supravegheat jaful Watergate, a murit pe 30 martie, în casa fiicei sale din Virginia, a anunțat familia lui. El a fost unul dintre organizatorii intrării prin efracție din 1972 de la sediul Comitetului Național Democrat din clădirea de birouri al cărei nume va fi legat mereu de unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Americii - Watergate.

Cei cinci hoți au fost prinși. Bani și alte legături urmau să ducă de la ei la alții, inclusiv la Liddy, fost agent FBI, și la Casa Albă.

Richard Nixon (1913 - 1994) a demisionat în 1974 în fața unei inevitabile puneri sub acuzare și condamnări.

Liddy a fost condamnat pentru conspirație, jaf și interceptare de convorbiri în 1973 și condamnat la 20 de ani de închisoare.

Ani mai târziu, el a declarat: „Aș face-o din nou pentru președintele meu”, notează sursa citată.

Președintele Jimmy Carter i-a comutat pedeapsa, în 1977, la opt ani. El a spus că este în interesul echității, fapt care l-a făcut pe Liddy să fie eligibil pentru eliberarea condiționată în anul respectiv.

Liddy a rămas fără remușcări. În 1980, el a publicat autobiografia „Will", care a stat la baza unul film de televiziune, și a devenit o figură radio controversată, ca gazdă a „The G. Gordon Liddy Show".

„Sunt mândru de faptul că sunt cel care nu a vorbit”, a spus el la un moment dat.

Liddy și un alt bărbat, E. Howard Hunt, au menținut legătura cu hoții de la Watergate prin radio dintr-o cameră din hotelul de lângă clădirea de birouri. Douăzeci și cinci de oameni au fost trimiși la închisoare ca rezultat al spargerii eșuate, inclusiv Hunt, fost ofițer CIA care a murit în 2007.

Nixon a fost reales cu o majoritate importantă în 1972, la câteva luni după jaful de la Watergate, dar scandalul i-a măcinat președinția, iar în 1973 Senatul a stabilit un comitet și au fost organizate audieri televizate.

În timpul acelor audieri a fost dezvăluită existența unui sistem automat de înregistrare. Curtea Supremă a decis în 1974 să se renunțe la casete, ceea ce a fost considerat o dovadă de mușamalizare.

Liddy a refuzat să depună mărturie în fața comitetului Senatului și nu a pledat vinovat în procesul penal, dar a fost condamnat.

În timpul detenției, el a petrecut mai mult de 100 de zile în izolare.

În 1971, înainte de Watergate, Liddy era parte dintr-un grup clandestin al Casei Albe cunoscut ca „instalatorii”. Scopul acestuia era să oprească scurgerile de informații din administrația Nixon. În același an, el a fost parte dintr-o spargere care l-a vizat pe psihiatrul Daniel Ellsberg, analistul care a divulgat Pentagon Papers, cu scopul de a-l discredita. Liddy a fost și în acest caz condamnat pentru conspirație.

Pe lângă autobiografie, el a scris mai multe cărți și a apărut, ca actor, în câteva show-uri, inclusiv în „Miami Vice”, în anii 1980.

G. Gordon Liddy s-a născut în Brooklyn, în noiembrie 1930, a efectuat serviciul militar și a absolvit facultatea de Drept de la Fordham University înainte de a ajunge la FBI.

Soția lui, Frances Purcell Liddy, a murit în 2010. Ei au avut cinci copii.

Thomas Liddy, fiu al său, a spus marți noapte că familia s-a simțit foarte recunoscătoare că G. Gordon Liddy a avut o viață lungă și interesantă, inclusiv ocazia de a-și servi țara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,09 m/s
Thu
12
Fri
16
Sat
21
Sun
14
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău