Fundația Nobel renunță la invitarea ambasadorului rus

  • 03 Septembrie 2023 09:55
Fundația Nobel renunță la invitarea ambasadorului rus

Fundația Nobel a anunțat sâmbătă că nu îl va invita pe ambasadorul rus la ceremonia de decernare a Premiului Nobel din acest an de la Stockholm, după furia provocată de invitația adresată acestuia, potrivit AFP.

„Am ales să repetăm măsura excepțională de anul trecut, și anume să nu-i invităm pe ambasadorii Rusiei, Belarusului și Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm”, a precizat Fundația Nobel într-un comunicat, potrivit G4Media.

Fundația Nobel anunțase joi că ambasadorii din Rusia și Belarus au fost invitați să participe din nou la banchetul dedicat laureaților premiilor Nobel, care va avea loc la Stockholm, după ce nu au primit invitații anul trecut din cauza invaziei ruse din Ucraina.

De asemenea, Fundația Nobel l-a invitat și pe liderul partidului anti-imigrație Democrații Suedezi pentru prima oară la acest eveniment. Fundația l-a ignorat în mod repetat pe liderul Democraților Suedezi, Jimmie Akesson, inclusiv în 2022, când formațiunea politică s-a clasat pe locul al doilea la alegerile parlamentare, argumentând că acest partid nu se află în concordanță cu principiile promovate de laureații premiilor Nobel.

Cinci dintre cele șase premii Nobel sunt anunțate la Stockholm în fiecare an la finalul unui proces de nominalizare care este ținut secret pentru o perioadă de 50 de ani. Premiul Nobel pentru Pace este atribuit la Oslo, unde au loc festivități separate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău