Funcționarii vor prezenta declarațiile de avere utilizând semnătura electronică

  • 24 August 2017 08:55
Funcționarii vor prezenta declarațiile de avere utilizând semnătura electronică

Declarația de avere și a intereselor persoanele va fi transmisă de către funcționarii, ce activează în instituțiile publice, prin internet, cu utilizarea semnăturii electronice, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern privind utilizarea acesteia.

Astfel, Autoritatea Națională de Integritate urmează în termen de o lună să prezinte lista persoanelor responsabile de colectarea declarațiilor, să aprobe planul de instruire a acestor persoane în vederea completării Registrului electronic al subiecților declarării averii și a intereselor personale.

Semnătura electronică avansată calificată va fi eliberată de Cancelaria de Stat, prin intermediul Întreprinderii de Stat ”Centrul de Telecomunicații Speciale”.

Instituțiile publice urmează să completeze, până la 1 octombrie 2017, Registrul electronic al persoanelor, obligate să prezinte Declarația de avere și interese personale. Printre acestea se înscriu persoanele care dețin funcții de demnitate publică, consilierii sătești și raionali, deputații, inclusiv cei ai Adunării Populare a UTA Găgăuze, membrii Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, membrii nepermanenți ai Comisiei Electorale Centrale, conducătorii organizațiilor publice și adjuncții acestora.

Sub incidența acestei decizii nu cad ofițerii SIS, și ofițerii de investigații din cadrul subdiviziunilor cu misiuni speciale ale MAI, Ministerului Apărării, Autorității Naționale Anticorupție, altor organe de drept și Serviciului Vamal. Declarațiile acestora nu sunt publice, dar se transmit Autorității Naționale de Integritate pentru control.

Numărul subiecților declarării averii și a intereselor personale se estimează de către ANI la circa 70 mii persoane. Semnătura electronică va fi eliberată pentru un an și va costa circa 125 de lei. Pentru implementarea acestei decizi vor fi necesare aproape 9 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău