Funcționari publici din R.Moldova preiau experiența României în absorbția fondurilor europene
-
14 Mai 2018 13:57
O delegație alcătuită din 28 de funcționari ai administrației publice din raioanele Ungheni și Nisporeni, Republica Moldova, se află luni într-un schimb de experiență în județul Bihor, anunță Agerpres.
Oficialii moldoveni, șefi de instituții din educație, agricultură, construcții, drumuri și finanțe, au participat, luni dimineață, la o întâlnire cu omologii lor bihoreni și cu conducerea Prefecturii Bihor, în sala mare a Instituției Prefectului Bihor.
Prefectul Ioan Mihaiu le-a făcut o scurtă prezentare a județului, cu referire specială la atragerea fondurilor europene și la faptul că, în perioada de vârf a primului ciclu de finanțare, 2007-2016, între anii 2012-2016, Bihorul s-a plasat pe primul loc din țară la acest capitol. Prefectul a vorbit și despre două proiecte ale instituției, depuse împreună cu partenerii săi, pentru finanțare din fonduri europene, unul de 290.000 de euro pe cooperare transfrontalieră pentru gestionarea migrației și un altul de 1,9 milioane de euro, în domeniul sănătății, pentru prevenția și depistarea precoce a bolilor netransmisibile.
"Ideea a fost să dăm un exemplu că noi, ca și prefectură, deși nu avem buget de investiții și suntem puțini ca angajați, putem să facem și noi ceva, să dăm exemplu că putem să accesăm fonduri europene ca să contribuim, atât cât ne permit competențele, la dezvoltarea județului", a spus Mihaiu.
Eurodeputatul Emilian Pavel i-a îndemnat pe funcționarii publici din Moldova să învețe și din greșelile românilor, anume să își pregătească din timp resursa umană, consultanții în fonduri europene, dar și să evite complicarea procedurilor, prin ghiduri mult prea stufoase.
"Noi, până în perioada 2012, încă învățam. Greșeală care nu trebuie repetată de niciun stat care urmează să devină membru al Uniunii Europene. Trebuie să investim atât în domeniul public, cât și în privat, în resursa umană. A doua greșeală ține de supralicitări. Uniunea Europeană ne cere anumite condiții, noi am mai pus condiții suplimentare peste acestea, deși nu era necesar. Haideți să nu facem aceste greșeli, să nu mai complicăm, ci să simplificăm ghidurile, iar cei care vor folosi acei bani fraudulos vor fi amendați de instituțiile abilitate, dar nu trebuie să pedepsim majoritatea", a spus Emilian Pavel.
Eurodeputatul a declarat, pentru AGERPRES, că evoluția pro-europeană a Republicii Moldova va depinde foarte mult de alegerile parlamentare ce vor avea loc în acest an, orientarea politică a noului parlament urmând să fie decisivă. Acesta a mai spus că în prezent, Republica Moldova are la dispoziție fonduri transfrontaliere cu județele românești de la granița de est a României, și un fond de ajutorare, votat în PE urmă cu două luni, în valoare de circa 100 de milioane de euro.
Programul vizitei funcționarilor publici din Republica Moldova va continua cu deplasarea la câteva instituții publice locale, iar marți se vor deplasa în Ungaria, la sediul Consiliului Județean din Hajdu-Bihar.
Schimbul de experiență la care participă funcționarii publici din raioanele Nisporeni și Ungheni din Republica Moldova se derulează în cadrul proiectului "Managementul proiectelor europene pentru funcționarii publici", inițiat de către "European Community Studies Association Moldova" (ECSA Moldova), în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene și Universitatea din Debrecen.
Proiectul este derulat în perioada 2016-2019, prin câte două activități pe an: un seminar de formare și informare, susținut la Chișinău de experți și universitari orădeni și o vizită de studiu sau schimb de experiență, în cadrul instituțiilor publice din Bihor și Hajdu-Bihar.
Proiectul este finanțat de către Comisia Europeană prin Agenția Europeană de Cultură, Educație și Audiovizual (EACEA), programul Erasmus + și are un buget de 46.000 de euro.