Funcționarea școlilor din Transnistria, cu predare în limba română, subiectul unei decizii protocolare dintre Chișinău și Tiraspol
-
25 Noiembrie 2017 18:08
Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului Gherghe Bălan și Vitali Ignatiev au semnat sâmbătă, 25 noiembrie, patru decizii protocolare în urma unei întrevederi la Bender.
Acestea țin de asigurarea funcționării nestingherite a școlilor cu predare în grafia latină în stânga Nistrului, problema accesului țăranilor din satele transnistrene aflate sub jurisdicția Chișinăului la terenurile agricole din zona controlată de admiinistrația separatistă; apostilarea diplomelor de studii eliberate de Universitatea din Tiraspol și restabilirea legăturii telefonice staționare și mobile între cele două maluri ale Nistrului, a declarat presei Gherghe Bălan.
Ce ține de prima decizie, Gheorghe Bălan a precizat că aceasta presupune inclusiv reducerea la minim a contractelor de chirie și accesul liber al profesorilor și elevilor la aceste instituții. „Noi am discutat toate aspectele ce țin de buna funcționare a acestor școli, extinderea perioadei contractului de chirie, reducerea prețurilor de chirie, accesul liber al profesorilor și copiilor la aceste instituții, aspecte ce țin de îmbunătățirea infrastructurii a acestor școli. Sperăm că în timpul apropiat condițiile acestor școli să fie bune și să fie atractive pentru tinerii din regiune. Chiria va fi redusă la prețul minim posibil. Această sumă va fi doar simbolică”, a precizat Gheorghe Bălan.
Ce ține de problema accesului țăranilor la terenurile agricole, Gheorghe Bălan a declarat că decizia prevede că, în decurs de două luni, după ce vor prezenta actele de proprietate, acesta nu va mai fi limitat de administrația separatistă.
În privința interconectării telefonice, oficialul a menționat că urmează să lucreze grupurile de experți, iar după ce va fi identificată o soluție, tarifele convorbirilor telefonice între ambele maluri ale Nistrului vor fi similare celor din interiorul țării.
Vitali Ignatiev a menționat că decizia privind apostilarea diplomelor va oferi mai multe facilități studenților de la Tiraspol.
„Acești pași vor contribui la mișcarea înainte pe dimensiunea ce ține de procesul de negocieri. Avem deplina deschidere și la Chișinău și la Tiraspol pentru a ne mișca în această direcție”, a declarat Gheorghe Bălan.
„Deciziile de astăzi le vedem ca pe un pas important înainte pentru fortificarea cooperării, sporirea măsurilor de încredere între părți. Am luat o viteză bună și vom continua această activitate”, potrivit lui Vitali Ignatiev.
Printre alte subiecte de discuții între Chișinău și Tiraspol, convenita în urma ultimei runde de negocieri din 2016 de la Berlin figurează libera circulație, plăcuțele de înmatriculare a automobilelor înregistrate în stânga Nistrului, dosarele penale deschise pe numele unor funcționari.
Amintim că recent, părțile au semnat și o decizie protocolară privind reluarea circulației pe podul de la Gura Bâcului – Bîciok, iar acum o săptămână acesta a fost inaugurat.