Fumul de la incendiile forestiere din Canada a ajuns până în Norvegia, la mii de kilometri distanță

  • 09 Iunie 2023 16:57
Fumul de la incendiile forestiere din Canada a ajuns până în Norvegia, la mii de kilometri distanță

Fumul emanat de incendiile forestiere din Canada a ajuns săptămâna aceasta în Norvegia, la mii de kilometri distanță, a anunțat vineri Institutul norvegian pentru cercetări climatice și de mediu (NILU), transmite AFP, citată de Agerpres.

Concentrații „foarte scăzute” de particule de fum au fost măsurate începând de luni, în special la stația Birkenes din sudul Norvegiei, a declarat pentru AFP cercetătorul Nikolaos Evangeliou.

Nivelurile măsurate variază în funcție de intensitatea incendiilor, de direcția vântului și de precipitații.

„Nu asistăm la un vârf serios și nici la o creștere semnificativă (…) Așa că nu vedem nicio problemă de mediu (în Norvegia) și niciun risc serios pentru sănătate”, a spus el.

În Canada, autoritățile consideră situația excepțională având în vedere cifra hectarelor afectate de incendii de vegetație în această perioadă a anului.

Țara traversează un an fără precedent: au fost înregistrate în jur de 2.300 de incendii forestiere și au fost mistuite circa 3,8 milioane de hectare, cu mult peste media ultimelor decenii.

Sudul Norvegiei, la fel ca mare parte din restul Europei de Nord, se confruntă, de asemenea, cu o secetă mai pronunțată decât de obicei. În sud-estul țării nu a căzut niciun strop de ploaie timp de 16 zile și nu sunt așteptate precipitații nici în zilele următoare. Orice sursă de foc în spații deschise este interzisă de joi pentru o perioadă de trei săptămâni.

Fumul emanat de incendiile din Canada a ajuns în nord-estul Statelor Unite unde afectează peste o sută de milioane de americani și constituie, potrivit președintelui Joe Biden, „o reamintire dură a consecințelor schimbărilor climatice”. Acest rar episod de poluare a aerului a condus la zboruri întârziate din cauza vizibilității reduse, evenimente în aer liber anulate și cursuri la distanță, crescând de asemenea nivelul de îngrijorare pentru sănătatea persoanelor fragile, precum copiii, bătrânii sau pacienții cu probleme cardiace ori respiratorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău