Fum și miros de plastic ars în partea rusească a Stației Spațiale Internaționale

  • 09 Septembrie 2021 13:41
Fum și miros de plastic ars în partea rusească a Stației Spațiale Internaționale

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au detectat fum și miros de plastic ars provenit din segmentul rusesc al stației. Agenția spațială rusă Roscosmos a asigurat că echipajul se află în siguranță și că ieșirea în spațiu programată pentru azi va avea loc.

„Pe 9 septembrie la 04.55 ora Moscovei, un detector de fum s-a declanșat pe modulul Zvezda, segmentul rusesc al ISS, în timpul schimbării automate a bateriei, iar alarma a pornit”, se arată într-un comunicat difuzat de Roscosmos, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Agenția spațială rusă a precizat că a fost utilizat un filtru de aer pentru a elimina eventuala poluare provocată de degajarea de fum și că echipajul de la bord și-a continuat programul.

„Toate sistemele funcționează normal”, a asigurat Roscosmos, care a precizat că echipajul continuă pregătirile pentru ieșirea în spațiu prevăzută joi după-amiază.

Potrivit conversațiilor echipajelor cu comandamentul de pe Terra, difuzate de NASA și citate de agenția rusă Ria Novosti, o alarmă s-a declanșat pe modulul rusesc Zvezda, iar echipajul a văzut fum și a simțit un miros neobișnuit.

Astronautul francez Thomas Pesquet, citat de Ria Novosti, a declarat că a simțit miros de plastic ars venit de pe Zvezda și care a ajuns în segmentul american prin sistemul de ventilație al ISS.

Acest nou incident este ultimul dintr-o lungă serie. Cel puțin 80% dintre sistemele interioare ale segmentului rusesc al Stației Spațiale Internaționale și-au depășit durata de viață, iar astronauții au descoperit mai multe fisuri în interiorul stației, avertizând că ele se pot mări. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău