Fratele lui George Floyd, apel la calm înainte de verdictul în procesul lui Derek Chauvin: „Puteți fi furioși, dar manifestați pașnic”

  • 20 Aprilie 2021 12:38
Fratele lui George Floyd, apel la calm înainte de verdictul în procesul lui Derek Chauvin: „Puteți fi furioși, dar manifestați pașnic”

Terrence Floyd, fratele bărbatului care a murit în mai 2020 cu gâtul sub genunchiul fostului polițist Derek Chauvin, lansează un apel la calm înaintea verdictului din procesul fostului ofițer din Minneapolis, relatează The Independent, preluat de Digi24.ro

Procesul lui Chauvin, care a durat 4 săptămâni, a stârnit emoție în SUA și în lume, pe măsură ce 45 de martori au fost audiați. În timp ce procurorii au încercat să demonstreze că George Floyd a murit din cauza brutalității fostului polițist, avocații apărării au mers pe teoria că bărbatul afroamerican a murit din cauza unui stop cardiorespirator provocat de consumul de medicamente.

Deși dorește condamnarea lui Chauvin, Terrence Floyd dă un răspuns clar atunci când este întrebat cum ar trebui să reacționeze oamenii din Minneapolis și din întreaga Americă dacă rezultatul nu este cel pe care îl doresc.

Un verdict de vinovăție „ar fi o mare rază de speranță, o dovadă că vedem schimbarea – nu că vedem pe cineva vorbind despre schimbare, ci că se întâmplă. Ar fi ca o piatră de hotar”, a spus el pentru The Independent.

Terrence Floyd îndeamnă oamenii să rămână pașnici indiferent de verdict.

„Aveți dreptul să fiți furioși. Aveți dreptul să protestați și să vă faceți auziți. Dar nu vă exprimați furia într-un mod violent, exprimați-vă pașnic. Arătați-le oamenilor că nu suntem animale. Suntem doar furioși și vrem să fim auziți. Avem dreptul să fim auziți. Acesta este mesajul meu, rămâneți calmi”, a spus el.

Cele două tabere din procesul lui Chauvin și-au încheiat pledoariile finale, iar cei 12 jurați s-au retras pentru a stabili verdictul.

Tribunalul din Minneapolis în care s-a desfășurat procesul este protejat cu sârmă ghimpată, garduri înalte și soldați înarmați din Garda Națională.

Orașele din toată țara se pregătesc pentru proteste, indiferent de verdict. Imaginile cu Derek Chauvin îngenuncheat pe gâtul lui George Floyd au fost urmărite în întreaga lume anul trecut, în luna mai. Moartea bărbatului a declanșat protestele masive Black Lives Matter în toată lumea.

Pentru mulți, moartea lui Floyd în custodia poliției a devenit un simbol al brutalității forțelor de ordine - în special împotriva afro-americanilor - și a stârnit demonstrații în masă în toată lumea.

În SUA, polițiștii sunt rar condamnați pentru decesele care se produc în timpul serviciului – asta dacă sunt acuzați.

Verdictul din acest caz va fi văzut ca un indiciu privind modul în care sistemul juridic american va trata în viitor decesele care au loc în custodia poliției.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău