Franța va îngheța prețul gazelor și va scădea taxele pe electricitate pentru a reduce factura la energie a francezilor

  • 04 Octombrie 2021 09:57
Franța va îngheța prețul gazelor și va scădea taxele pe electricitate pentru a reduce factura la energie a francezilor

Guvernul francez va îngheța prețul gazelor și va reduce taxele pe electricitate pentru a încetini inflația energetică, a anunțat joi seară premierul Jean Castex, relatează Politico, citat de caleaeuropeana.ro.

„Vom îngheța – nu vor mai exista creșteri ale prețului la gaz”, a declarat Jean Castex la postul de televiziune TF1. „Am această autoritate”.

Castex a confirmat creșterea de 12,6% a prețului la gaze, de vineri, dar a promis că „este ultima”.

Premierul a precizat că se așteaptă ca prețul gazului să crească cu încă 30% până la sfârșitul anului, în timp ce costul energiei electrice ar urma să crească cu 10-12% la 1 februarie.

Totuși, prețul gazului va fi plafonat iarna aceasta la nivelul prețului din luna octombrie. 

„Punem în aplicare un scut tarifar. Concret, pe toată durata iernii viitoare, tariful la gaze nu va depăși niciodată nivelul din octombrie 2021. Factura de încălzire a francezilor ar fi trebuit să crească cu 30%: acest lucru nu se va întâmpla”, a transmis premierul francez, pe Twitter.

Castex a precizat că experții prevăd că prețurile vor scădea începând cu luna aprilie a anului viitor. „Avem de gestionat un hop”, a spus el. În cazul în care scăderea preconizată nu se va produce, a spus Castex, guvernul „ar putea lua măsuri pentru a reduce taxele”, cum ar fi ajustarea cotelor de TVA.

În ceea ce privește tarifele la electricitate, Castex a promis că va modifica viitorul buget pentru a reduce taxele pe electricitate. El a declarat că recentele creșteri de prețuri au sporit deja veniturile din TVA cu 600 de milioane de euro, bani pe care i-a „returnat francezilor” sub forma unor bonusuri de 100 de euro pentru unii contribuabili.

Mai mult, el a promis că Guvernul va limita majorarea tarifelor la electricitate la 4% la începutul anului viitor. 

„Franța a luptat întotdeauna la nivel european pentru a menține tarifele reglementate de vânzare a energiei electrice. Acest lucru ne va permite să evităm o majorare a tarifelor până la sfârșitul anului 2021. Aceasta va fi limitată la 4% la începutul anului 2022”, a mai afirmat Jean Castex, pe Twitter. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău