Franța va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene

  • 10 Decembrie 2021 10:37
Franța va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene

"Relansare, putere, apartenență" este sloganul ales de Franța, care va asigura în primul semestru al anului viitor președinția Consiliului European.

Întărirea securității europene și transformarea modelului economic sunt priorități gigant ale președinției franceze, expuse ieri de președintele Emmanuel Macron, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman: ”Franța își cheamă partenerii europeni la șase luni de analiză, dezbatere, armonizare a pozițiilor și acțiune pentru un nou strat al proiectului european, afectată profund de criza sanitară și de bulversările climatice, confruntat cu numeroase provocări mondiale, tentative de destabilizare a democrațiilor noastre și de creștere a tensiunilor în imediata vecinătate - avertiza președintele Emmanuel Macron, potrivit căruia forța Uniunii stă în unitatea țărilor membre.

Emmanuel Macron: Trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă în alegerile pe care le face și stăpână pe destinul său. Probleme existențiale stau în fața noastră în plan climatic, tehnologic, geopolitic, care impun, iar noi pregătim deja de câțiva ani o transformare profundă a organizației noastre, care să-și asume noi ambiții.

Prima prioritate a președinției franceze: o Europă mai suverană, capabilă să-și apere singură frontierele, obiectiv realizabil printr-o reformă profundă a Spațiului Schengen; redefinirea politicii în domeniul migrației; o strategie comună în domeniul apărării, pentru ca țările membre să nu mai fie dependente militar de Statele Unite. În opinia președintelui Franței relansarea economică a Europei, după epidemie, trebuie să se facă nu oricum, ci cu proiecție pe termen lung, construcția de filiere industriale noi, inovante, dezvoltarea noilor tehnologii, crearea de locuri de muncă, în paralel cu lupta împotriva schimbărilor climatice. "Trebuie să începem construcția modelului economic 2030, prin care Europa să-și recapete independența industrială, dar să nu uite de solidaritatea socială. Astfel proiectul unui salariu minim european decent, în toate țările membre, are toate șansele să fie definitivat în timpul președinției franceze" - a estimat președintele Emmanuel Macron.”

Sursa: RRA

     
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău