Franța suspendă ''până la noi ordine'' toate zborurile în și dinspre Brazilia (premier)

  • 13 Aprilie 18:38
Franța suspendă ''până la noi ordine'' toate zborurile în și dinspre Brazilia (premier)

Franța a decis să suspende "până la noi ordine" toate zborurile între Brazilia și Franța din cauza îngrijorărilor legate de varianta braziliană a coronavirusului, a anunțat marți prim-ministrul Jean Castex în parlament, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Am luat notă că situația se agravează și am decis să suspendăm până la noi ordine toate zborurile între Brazilia și Franța", a explicat șeful guvernului în timpul unei sesiuni de întrebări adresate guvernului în Adunarea Națională.

Mai mulți medici de prim-plan din Franța cer guvernului de mai multe zile să pună capăt traficului aerian din și înspre Brazilia, notează Reuters.

În urmă cu o lună, ministrul sănătății Olivier Veran a declarat că circa 6% din cazurile de COVID-19 din Franța au fost provocate de tulpinile mai contagioase descoperite prima dată în Brazilia și Africa de Sud.

Situația sanitară nu a încetat să se agraveze în Brazilia din luna februarie, după apariția variantei locale a virusului, numită P1, considerată mai contagioasă și mai mortală.

Luni, ministrul delegat pentru transporturi Jean-Baptiste Djebbari a explicat că Franța a păstrat "câteva linii" cu Brazilia.

El a justificat menținerea legăturilor aeriene prin respectarea legii, Consiliul de stat - cea mai înaltă jurisdicție administrativă din Franța - dispunând că cetățenii francezi, "în numele libertății de circulație, ar trebui să poată continua să se întoarcă" în țară.

Numeroși responsabili ai opoziției, în special de dreapta, cer suspendarea zborurilor cu Brazilia sau o plasare în carantină mai strictă.

"Nu văd cum, într-un moment în care francezii sunt izolați, se poate menține această legătură aeriană", a afirmat marți mai devreme, pe postul de radio RFI, președintele grupului Les Républicains din Adunarea Națională, Damien Abad.

Între timp, premierul le-a reamintit călătorilor care vin din Brazilia că trebuie să producă un test PCR negativ și să se izoleze timp de zece zile.

Varianta braziliană îi preocupă pe medici și oameni de știință, în special din cauza rezistenței sale mai mari la vaccinurile existente împotriva COVID-19.

Cu peste 99.000 de morți și aproape 6.000 de bolnavi de COVID-19 îngrijiți în unitățile de reanimare, Franța se confruntă în continuare cu al treilea val și indicatorii nu indică o ameliorare în spitale, lăsând deschise întrebările privind momentul oportun pentru o relaxare a restricțiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău