Franța suplimentează bugetul Apărării, pentru a se proteja de diversiunile Rusiei în spațiul cosmic

  • 28 Iulie 2019 10:32
Franța suplimentează bugetul Apărării, pentru a se proteja de diversiunile Rusiei în spațiul cosmic

Satelitul rusesc ”Luch-Olimp” și-a lăsat „carte de vizită” pe opt noi sateliți care au fost spionati, ”prăjiți” sau orbiți, a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly, în timpul lansarii noii strategii militare spatiale a Franței.

Ministrul a anunțat reînnoirea completă a flotei satelit a Ministerului Forțelor Armate din țară până în 2025. În acest scop, se prevede alocarea a încă 700 de milioane de euro, care vor fi adăugate la cele deja anunțate de 3,6 miliarde de euro, transmite Pagina de Rusia.

„Aș dori să avem în patrulare nano-sateliți din 2023. Ei ar fi ochii celor mai valoroși sateliți”, a subliniat ea.

„Trebuie să știm exact ce obiectele le traversează traiectoria [sateliților]. Trebuie să le putem detecta, să identificăm acțiunile suspecte, neprietenoase sau ostile împotriva sateliților noștri militari și a intereselor noastre cosmice”, a spus ea. Potrivit lui Parley, în prezent se dezvoltă un nou radar spațial, care va face posibilă detectarea sateliților „de dimensiunea unei cutii de pantofi” la o distanță de 1.500 km.

„Împreună cu partenerii noștri europeni trebuie să realizăm noi mijloace comune de analiză a situației spațiale. Mizăm în special pe Germania în crearea nucleului recunoasterii noastre spațiale”, a spus ministrul.

Dacă avem informații de recunoastere bune, va putea fi organizata efiient si apararea. „Dacă sateliții noștri sunt amenințați, vom lua în considerare posibilitatea de a orbi sateliții adversarilor noștri”, a explicat ea.

Franța suplimentează bugetul Apărării, pentru a se proteja de diversiunile Rusiei în spațiul cosmic

Potrivit ministrului, Parisul își rezervă dreptul de a alege momentul și mijloacele pentru un atac de retorsiune. În acest scop, în special, pot fi utilizate laserele cu putere înaltă, care sunt în curs de dezvoltare, a adăugat Parley. Potrivit ei, armele corespunzătoare pot fi plasate atât pe sateliții principali, cât și pe nano-sateliții de patrulare.

Reacția agentiei spatilae ruse Roscosmos nu s-a lasat mult asteptata, care nu raspunde pe fondul acuzatiei, sugerând ca declaratiile ministrului francez ar fi fost inspirate de SUA.

”Datorită faptului că numai Federația Rusă și SUA dispun de sisteme de monitorizare spațială, am dori să știm de la ministru care este sursa informațiilor la care se referă?”, a comentat Roscosmosm într-o declaratie oficiala.

În plus, agentia spatiala se întreba dacă informațiile anunțate au fost verificate. „Ea [Parley] a acceptat aceste date mergand pe incredere sau a încercat să verifice cumva informațiile primite înainte de a face astfel de declarații?” au adăugat cei de la Roscosmos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău