Franța se pregătește de întreruperea totală a livrărilor de gaze rusești

  • 10 Iulie 2022 15:19
Franța se pregătește de întreruperea totală a livrărilor de gaze rusești

Guvernul de la Paris se pregătește de o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești, pe care o vede ca fiind cel mai probabil scenariu în planificarea sa, a afirmat duminică ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În condițiile în care aproximativ 17% din aprovizionarea sa vine din Rusia, Franța este mai puțin dependentă de gazele rusești decât unele din statele vecine, dar Executivul pregătește planuri de urgență.

Întreruperea este în mod special problematică acum deoarece producerea de energie nucleară în Franța nu face față cererii, multe reactoare fiind închise pentru lucrări de mentenanță.

„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești este o posibilitate reală … și trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a afirmat oficialul în marja conferinței economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franței.

„Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”, a declarat Bruno Le Maire.

Acesta a explicat că prima linie de apărare este reducerea consumului de către gospodării și companii, apoi construirea unei noi infrastructuri, cum ar fi o instalație plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate.

Mai drastic, Guvernul analizează fiecare companie pentru a vedea unde poate fi forțată o producție mai scăzută pentru a economisi energia, dacă va fi necesar, a adăugat ministrul francez de Finanțe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău