Franța: Relaxare relativă pentru persoanele vaccinate

  • 26 Aprilie 2021 19:07
Franța: Relaxare relativă pentru persoanele vaccinate

Înaltul Consiliu pentru Sănătatea Publică din Franța, care consiliază autoritățile franceze în materie de politică sanitară, a apreciat luni că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 ar putea să renunțe la masca facială într-o încăpere închisă și privată, dar trebuie să o păstreze în colectivitate, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Prudența" rămâne totuși de actualitate, subliniază Înaltul Consiliu (HCSP) într-un aviz publicat duminică referitor la adaptarea unor măsuri restrictive. În speță, "situația epidemiologică națională defavorabilă, saturarea spitalicească" și "imposibilitatea de a evalua riscul pentru persoanele care au beneficiat de o schemă vaccinală completă de a contamina alte persoane".

Instituția recomandă ca "într-un cadru privat familial sau amical într-o încăpere închisă, toate persoanele reunite" ar putea să-și scoată măștile "dacă au beneficiat toate de o schemă vaccinală completă și cu condiția să fie respectate celelalte măsuri restrictive: igiena mâinilor, distanța interindividuală, aerisirea și limitarea numărului de persoane la șase".

Totuși, această recomandare nu se aplică dacă unul dintre membri nu este vaccinat complet sau are un factor de risc de a face o formă gravă (vârstă, comorbiditate).

În "cadru colectiv (colectivități și medii exterioare deschise)", Înaltul Consiliu preconizează să se continue respectarea măsurilor restrictive precum purtarea măștii și să se limiteze deplasările, "în acord cu evoluția deciziilor naționale în funcție de stadiul și acoperirea vaccinală".

Nu este deci vorba de a participa la reuniuni de persoane în afară de ceea ce este autorizat.

Înaltul Consiliu preconizează de altfel "campanii de comunicare pedagogică destinate cetățenilor vaccinați pentru a le explica importanța măsurilor restrictive, chiar dacă sunt vaccinați".

Acesta subliniază că "ține cont de eficiența vaccinurilor disponibile în prezent asupra formelor grave de COVID-19" și de măsurile restrictive cu privire la transmiterea SARS-CoV-2.

Creat în 2004 în Franța, Înaltul Consiliu pentru Sănătatea Publică are în special sarcina de a contribui la elaborarea strategiei naționale privind sănătatea și de a furniza autorităților expertiza necesară gestionării riscurilor sanitare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău