Franța: Președintele Macron l-a primit pe omologul uzbec Mirzioiev

  • 23 Noiembrie 2022 08:16
Franța: Președintele Macron l-a primit pe omologul uzbec Mirzioiev

Președintele francez Emmanuel Macron l-a primit marți pe omologul său uzbec, Șavkat Mirzioiev, care se află la originea unei relative deschideri a țării sale, informează Agerpres.

După un prânz la Palatul Elysée, cei doi lideri au vizitat, însoțiți de soții, două expoziții care își deschid porțile miercuri la Paris:"Splendori ale oazelor din Uzbekistan" la Luvru și "Pe drumurile Samarkandului. Minuni de mătase și aur" la Institutul Lumii Arabe.

"Sunt foarte bucuros, aici, în această regiune care poate fi o regiune a tensiunilor, să arăt că a fost mai întâi o regiune a schimburilor și a creației. Și este voința pe care o porți. Alături de această dorință va lucra Franța", i-a spus Emmanuel Macron omologului său.

Mirzioiev l-a invitat pe Macron să viziteze "noul Uzbekistan"."Vom veni", i-a răspuns acesta.

Într-o declarație comună, liderii celor două țări, care sărbătoresc anul acesta 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice,"au subliniat perspectivele pozitive" deschise de "reformele de modernizare inițiate de Uzbekistan și angajamentul față de bunele relații de vecinătate din Asia Centrală".

Vizita a prilejuit semnarea a 12 acorduri de cooperare (în domenii precum funcția publică, combaterea corupției, educație, patrimoniu, aviație civilă). Au fost încheiate, de asemenea, acorduri economice "în domeniile energiei, gospodăririi apei, transporturilor și turismului".

Franța și Uzbekistanul "au reamintit atașamentul față de soluționarea conflictelor prin dialog, cu respectarea deplină a dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite".

Administrația prezidențială franceză a subliniat că întâlnirea a avut loc "într-un context de destabilizare profundă, cauzată de războiul din Ucraina, care necesită un dialog aprofundat între Franța și partenerii săi din Asia Centrală", dar conflictul nu a fost menționat în declarația comună.

Uzbekistanul a găzduit, la mijlocul lunii septembrie, la Samarkand, un summit regional cu participarea președinților chinez și rus.

După mai bine de un sfert de secol de izolare, Uzbekistanul cunoaște o relativă deschidere de la moartea în 2016 a președintelui Islam Karimov. Șavkat Mirzioiev, prim-ministru în regimul Karimov, a lansat primele reforme liberale în această fostă republică sovietică de 34 de milioane de locuitori, cea mai populată țară din Asia Centrală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău