Franța pregătește un nou plafon pentru prețul energiei electrice pentru 2023

  • 11 Septembrie 2022 17:00
Franța pregătește un nou plafon pentru prețul energiei electrice pentru 2023

Ministrul Tranziției Energetice din Franța, Agnes Pannier-Runacher, a anunțat duminică faptul că Executivul lucrează la un nou plafon pentru creșterea prețului electricității pentru toți consumatorii, în 2023, dar nu a dat indicii despre noul prag, relatează Agerpres.

„Guvernul și-a asumat responsabilități pentru a atenua creșterea prețurilor la energia electrică și fără mecanismul pe care l-am pus în mișcare creșterea nu ar fi fost de 4% ci de 40% (în 2022). Inițiativa noastră va fi la fel anul viitor", a spus ea într-un interviu pentru postul de radio RTL.

Pannier-Runacher a afirmat că în următoarele zile vor fi noutăți în legătură cu noul plafon și a subliniat că această măsură va fi stabilită împreună cu ministrul Economiei, Bruno Le Maire, și cu prim-ministrul Elisabeth Borne.


Ea a semnalat, totodată, că această limitare a prețurilor va fi compensată de noi venituri pentru a menține obiectivul de deficit pentru 2023 de 5% din PIB.

De asemenea, a vorbit despre cele aproape jumătate din totalul de 56 de reactoare nucleare din Franța care în prezent nu funcționează din motive de mentenanță și și-a exprimat încrederea că majoritatea vor redeveni operaționale pentru a nu lipsi energia electrică în iarnă ce vine.

"În fiecare săptămână de întâlnim cu cei de la EDF (compania care operează centralele nucleare) pentru a afla dacă s-au înregistrat avansuri", a precizat ministrul.

În plan european, Pannier-Runacher a menționat că Executivul comunitar lucrează pentru a prezenta statelor membre propuneri, printre care figurează un impozit pentru companiile energetice și un plafon pentru prețul gazelor.

"Suntem în favoarea propunerii de a cere producătorilor o contribuție pentru că, pentru majoritatea, costurile de producție practic nu au variat, dar prețul la care vând da, a explodat", a spus ministrul, fără a intra în detalii despre modul în care ar putea fi aplicată această taxă.

În ceea ce privește polemica legată de călătoriile poluante cu avionul ale fotbaliștilor profesioniști - antrenorul PSG a glumit că se va deplasa într-un buggy cu vele- Pannier-Runacher a spus că Executivul pregătește un plan pentru ca sportivii de elită să contribuie la reducerea cu 10% a emisiilor în timpul deplasărilor, optând pentru mijloace mai nepoluante, precum trenul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău