Franța | Operațiuni ale Poliției împotriva a „zeci de persoane” din mișcarea islamistă, după decapitarea unui profesor

  • 19 Octombrie 2020 13:13
Franța | Operațiuni ale Poliției împotriva a „zeci de persoane” din mișcarea islamistă, după decapitarea unui profesor

Poliția franceză a lansat luni dimineață operațiuni împotriva a 'zeci de indivizi' din mișcarea islamistă, după decapitarea unui profesor, victima unei 'fatwa' (decret religios islamic), a anunțat ministrul de interne Gérald Darmanin, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Aceste operațiuni de poliție, decise în urma Consiliului de apărare ținut duminică, au început luni dimineață și vor continua în zilele următoare.

Operațiunile nu vizează indivizi 'în legătură neapărat cu ancheta' cu privire la asasinarea profesorului de istorie Samuel Paty la Conflans Saint-Honorine, în regiunea pariziană, ci vor să 'transmită un mesaj: (...) niciun minut de pauză pentru inamicii Republicii', a afirmat Gérald Darmanin.

După asasinatul de vineri, 'mai mult de 80 de anchete' au fost deschise pentru ură în mediul online și au avut loc arestări, a adăugat ministrul, afirmând că vrea să dizolve câteva asociații, printre care Colectivul contra islamofobiei în Franța (CCIF).

Potrivit ministrului de interne, '51 de structuri asociative vor fi vizitate în cursul săptămânii de serviciile de stat, iar mai multe dintre ele, la propunerea mea, vor fi dizolvate de Consiliul de miniștri'.

CCIF este 'în mod clar implicat' și 'anumite elemente ne permit să considerăm că este un inamic al Republicii', a adăugat el.

CCIF 'primește ajutoare de stat, deduceri fiscale și denunță islamofobia de stat', a mai spus ministrul.

Darmanin a mai citat ONG-ul Baraka City, fondat de musulmani cu profil salafist, al cărui președinte Driss Yemmou a fost plasat joi sub control judiciar în cadrul unei anchete pentru hărțuire pe rețelele sociale.

Contul de Facebook al asociației este urmărit de peste 715.000 de persoane.

Referindu-se la o 'fatwa' contra profesorului ucis, ministrul i-a avut în vedere în special pe tatăl unei eleve de la colegiul din Conflans Saint-Honorine și pe militantul islamist radical Abdelhakim Sefrioui. 'Ei au lansat în mod evident o fatwa contra profesorului', a spus Darmanin.

Cei doi bărbați fac parte dintre cele unsprezece persoane plasate în detenție provizorie în ancheta referitoare la atentatul comis vineri de un refugiat cecen în vârstă de 18 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău