Franța: Ministrul Justiției convocat în instanță pentru a fi inculpat sub acuzația de conflict de interese

  • 05 Iulie 2021 18:09
Franța: Ministrul Justiției convocat în instanță pentru a fi inculpat sub acuzația de conflict de interese

Ministrul francez al Justiției, Eric Dupond-Moretti, este convocat pentru 16 iulie pentru a fi inculpat într-o anchetă privind un posibil conflicte de interese între activitatea sa în guvern și fostele sale funcții de avocat, a precizat luni pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar, scrie AGERPRES.

El urmează să fie audiat de magistrații Curții de Justiție a Republicii (CJR), care este singura instanță din Franța ce îi poate judeca pe membrii guvernului pentru delicte sau fapte penale comise în exercitarea funcției.

Convocarea i-a fost predată ministrului Justiției joia trecută, cu ocazia unei percheziții rarisime derulate la Ministerul Justiției în cadrul acestei anchete, potrivit sursei apropiate de dosar.

Cei trei magistrați ai CJR au percheziționat joi timp de 15 ore sediul Ministerului de Justiție.

Unul dintre telefoanele ministrului a fost confiscat cu această ocazie, iar conținutul unor email-uri ale mai multor colaboratori ai săi a fost verificat, potrivit unei alte surse apropiate de dosar.

Ancheta derulată pentru conflict de interese a fost deschisă în ianuarie, după plângeri depuse de trei sindicate de magistrați și de asociația Anticor.

Ele îl acuză pe Dupond-Moretti că a profitat de funcția sa de ministru al Justiției pentru a interveni în dosare pentru care fusese anterior avocat.

Într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche (JDD), Eric Dupond-Moretti, în vârstă de 60 de ani, s-a declarat "extrem de senin" și a spus că este vorba de o manevră a acestor sindicate "pentru a obține un nou ministru al Justiției".

Avocat recunoscut pentru stilul său care divide și pentru prezențele sale în studiourile de televiziune și chiar pe scene de teatru, unde a început să joace în 2019, Eric Dupond-Moretti este probabil cel mai cunoscut avocat de drept penal în rândul marelui public.

Cu "gura sa mare" și cu o statură și o voce intimidante, el a obținut 140 de achitări și primit astfel porecla 'Achitatorul', comentează AFP.

Tată a doi copii, dintr-o relație cu cântăreața canadiană Isabelle Boulay, Eric Dupond-Moretti a devenit în urmă cu un an ministru al Justiției, împotriva tuturor așteptărilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău