Franța | Marș al „vestelor galbene” în centrul Parisului, pentru a 13-a sâmbătă consecutivă

  • 09 Februarie 2019 17:15
Franța | Marș al „vestelor galbene” în centrul Parisului, pentru a 13-a sâmbătă consecutivă

„Vestele galbene” manifestează sâmbătă pentru a 13-a oară pe întreg teritoriul Franței, însă mobilizarea este mai slabă, după aproape trei luni de proteste și după dispute privind eventuala capitalizare politică a mișcării, relatează AFP.

Mobilizarea s-a diminuat în ultimele două sâmbete: 58.000 de persoane au manifestat în întreaga Franță la 2 februarie, conform Ministerului de Interne, însă numărul a fost contestat de mișcarea de protest, care a revendicat un număr de 116.000 de manifestanți.

La Paris, sute de manifestanți au început să se adune din cursul dimineții pe Champs-Elysées, de unde un grup se pregătea să pornească spre Champ-de-Mars, lângă Turnul Eiffel, potrivit unui jurnalist al AFP.

Conform unui sondaj de opinie difuzat joi, această mișcare de protest, începută în noiembrie, este susținută de doi din trei francezi (64%).

Sloganurile recurente vizează poliția, căreia i se reproșează recursul la violență, în special folosirea controversatelor lansatoare de bile de apărare (LBD), acuzate că au cauzat mai multe răni grave.

Două vehicule blindate ale jandarmeriei au fost mobilizate în fața Arcului de Triumf, vandalizat la 1 decembrie.

În provincie, sunt prevăzute adunări la Bordeaux și Toulouse, în sud-vestul Franței - orașe unde au loc de mai multe săptămâni mișcări de contestare marcate deseori de ciocniri cu forțele de ordine. Diverse manifestații și acțiuni sunt programate de asemenea și în alte orașe, precum Lille (nord), Nantes, Rennes sau Brest (vest).

Numeroși manifestanți vor să se evite orice capitalizare politică, într-un moment în care lideri politici de la Roma și-au înmulțit încurajările față de această mișcare în perspectiva alegerilor europene, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău