Franța marchează din nou Ziua Națională cu o paradă militară pe Champs-Elysées, în pofida amenințării variantei Delta

  • 14 Iulie 2021 09:07
Franța marchează din nou Ziua Națională cu o paradă militară pe Champs-Elysées, în pofida amenințării variantei Delta

Franța reia miercuri, după pauza de anul trecut provocată de pandemie, tradiția paradei militare de Ziua Națională, însă prudența continuă să fie prezentă într-un moment în care țara încearcă să evite un al patrulea val epidemic cu foarte contagioasa variantă Delta a coronavirusului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În 2020, în plină explozie a pandemiei, defilarea de 14 Iulie a fost anulată pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, fiind înlocuită cu o ceremonie în format redus în Place de la Concorde.

Anul acesta, pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysées vor reveni militari, drapele și blindate, dar accesul spectatorilor va fi limitat, cei prezenți fiind obligați să prezinte un pașaport sanitar și să poarte mască. Asistența va fi redusă la 10.000 de persoane, față de 25.000 în vremuri normale.

La parada de anul acesta vor participa 5.000 de militari, dintre care 4.300 infanteriști, dar și 73 de avioane, 24 de elicoptere, 221 de vehicule și 200 de cai ai Gărzii republicane.

Președintele Emmanuel Macron va asista alături de șeful de Stat-Major al armatelor, generalul François Lecointre, căruia îi va lua locul peste o săptămână actualul șef de Stat-Major al armatei terestre, Thierry Burkhard.

'Câștigăm viitorul' este tema ediției din 2021, cu dublă referire la bătălia sanitară purtată de francezi, dar și la pregătirea necesară a armatei pentru 'angajamente mai dure, de înaltă intensitate, sprijinite pe materiale de înaltă tehnologie', după cum a explicat guvernatorul militar al Parisului, generalul Christophe Abad.

Pentru prima dată vor defila blindatele Griffon, vehicule de transport de nouă generație, ce vor fi desfășurate în curând în Sahel.

După tradiționala paradă aeriană deschisă de Patrula Franța, un contingent de forțe speciale europene participante la 'Task Force Takuba' din Mali va lansa defilarea pe Champs-Elysées.

Pentru prima dată vor defila la Paris și polițiști locali, mai precis cei din Nisa (sud-est), aflați în prima linie în două din cele mai grave atentate petrecute în ultimii ani în Franța.

Serviciul de sănătate ale armatei (SSA), foarte mobilizat de la debutul pandemiei care a cauzat peste 110.000 de morți în Franța, va fi și el reprezentant.

După parada militară, care va dura două ore, publicului îi sunt propuse mai multe evenimente în capitală. La Hotel des Invalides se va putea dona sânge pentru militarii răniți în operațiuni. În cursul serii, un foc de artificii va lumina cerul deasupra Turnului Eiffel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău