Franţa: Macron nu va renunţa la proiectul de reformă a pensiilor, dar este dispus să-i aducă îmbunătăţiri (preşedinţia)

  • 18 Decembrie 2019 14:48
Franţa: Macron nu va renunţa la proiectul de reformă a pensiilor, dar este dispus să-i aducă îmbunătăţiri (preşedinţia)

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu va renunţa la proiectul de reformă a sistemului de pensii, dar ''este dispus să-l amelioreze'', au declarat miercuri surse din anturajul liderului de la Elysee, înaintea unei noi runde de discuţii cu partenerii sociali, transmit AFP şi Reuters.

Preşedintele Macron ''nu va abandona proiectul'', contestat prin greve şi manifestaţii în ultimele două săptămâni, dar ''este dispus să-l îmbunătăţească, prin intermediul discuţiilor cu sindicatele'', a explicat preşedinţia, lăsând să se întrevadă ''progrese până la finalul săptămânii''.

Prim-ministrul Edouard Philippe şi noul Înalt comisar pentru reforma pensiilor, Laurent Pietraszewski, urmează să-i primească în cursul după-amiezii, pe rând, pe liderii sindicali şi patronali, în încercarea de găsire a unei ieşiri din criza ce paralizează o mare parte a transporturilor publice.

Conform preşedinţiei, Macron şi-a stabilit ca ''obiectiv să obţină o pauză'' a mobilizării sindicale ''în perioada sărbătorilor'' de iarnă.

În schimb, sindicatele cele mai radicale şi-au declarat deocamdată intenţia de a continua protestele.

Compromisul avut în vedere de Macron se referă la ''o ameliorare posibilă în jurul vârstei pivot'', fixată deocamdată la 64 de ani începând din 2027 (faţă de 62 de ani în prezent), în scopul echilibrării financiare a sistemului. Salariaţii care se pensionează înaintea acestei vârste suportă o penalizare, iar cei care se pensionează peste vârsta respectivă primesc un ''bonus''.

Prevederea este considerată inacceptabilă de sindicate şi mai ales de CFDT, confederaţia cea mai puternică, care este favorabilă proiectului de unificare a celor 42 de regimuri diferite de pensii, dar consideră ''vârsta pivot'' drept o ''linie roşie''.

Timpul presează pentru guvern în contextul continuării grevei ce continua miercuri în transporturile publice, paralizând o parte a activităţilor. Ecuaţia politică este complicată de faptul că, după cum arată sondajele, majoritatea francezilor susţin mişcarea de protest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri * Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
0,25 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,1 m/s
Sun
7 °C
Mon
8 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C
Thu
8 °C

Curs oficial BNM 29 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 -0.0000
USD 17.7711 -0.0000
RON 4.0440 -0.0000
UAH 0.7243 -0.0000
RUB 0.2704 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău