Franța: Macron nu va renunța la proiectul de reformă a pensiilor, dar este dispus să-i aducă îmbunătățiri (președinția)

  • 18 Decembrie 2019 14:48
Franța: Macron nu va renunța la proiectul de reformă a pensiilor, dar este dispus să-i aducă îmbunătățiri (președinția)

Președintele francez Emmanuel Macron nu va renunța la proiectul de reformă a sistemului de pensii, dar ''este dispus să-l amelioreze'', au declarat miercuri surse din anturajul liderului de la Elysee, înaintea unei noi runde de discuții cu partenerii sociali, transmit AFP și Reuters.

Președintele Macron ''nu va abandona proiectul'', contestat prin greve și manifestații în ultimele două săptămâni, dar ''este dispus să-l îmbunătățească, prin intermediul discuțiilor cu sindicatele'', a explicat președinția, lăsând să se întrevadă ''progrese până la finalul săptămânii''.

Prim-ministrul Edouard Philippe și noul Înalt comisar pentru reforma pensiilor, Laurent Pietraszewski, urmează să-i primească în cursul după-amiezii, pe rând, pe liderii sindicali și patronali, în încercarea de găsire a unei ieșiri din criza ce paralizează o mare parte a transporturilor publice.

Conform președinției, Macron și-a stabilit ca ''obiectiv să obțină o pauză'' a mobilizării sindicale ''în perioada sărbătorilor'' de iarnă.

În schimb, sindicatele cele mai radicale și-au declarat deocamdată intenția de a continua protestele.

Compromisul avut în vedere de Macron se referă la ''o ameliorare posibilă în jurul vârstei pivot'', fixată deocamdată la 64 de ani începând din 2027 (față de 62 de ani în prezent), în scopul echilibrării financiare a sistemului. Salariații care se pensionează înaintea acestei vârste suportă o penalizare, iar cei care se pensionează peste vârsta respectivă primesc un ''bonus''.

Prevederea este considerată inacceptabilă de sindicate și mai ales de CFDT, confederația cea mai puternică, care este favorabilă proiectului de unificare a celor 42 de regimuri diferite de pensii, dar consideră ''vârsta pivot'' drept o ''linie roșie''.

Timpul presează pentru guvern în contextul continuării grevei ce continua miercuri în transporturile publice, paralizând o parte a activităților. Ecuația politică este complicată de faptul că, după cum arată sondajele, majoritatea francezilor susțin mișcarea de protest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău