Franța/Legea "securității globale": jurnaliștii trebuie să poată să-și facă munca "liber", avertizează Comisia Europeană

  • 23 Noiembrie 2020 15:46
Franța/Legea

Comisia Europeană a atras atenția luni că jurnaliștii trebuie să "poată să-și facă munca liber și în deplină siguranță", după votul parlamentarilor francezi asupra unui document care a iscat polemici în Franța privind difuzarea răuvoitoare a imaginilor cu forțele de ordine, relatează AFP și publicația Ouest France.

"Comisia se abține de la comentariile cu privire la proiecte de lege, dar este de la sine înțeles că, în perioade de criză, este mai important că niciodată ca jurnaliștii să-și poată face munca în siguranță și în mod liber", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al executivului UE, Christian Wigand.

"Ca întotdeauna, Comisia își rezervă dreptul de a examina legislația finală pentru a verifica conformitatea sa cu normele UE", a adăugat el.

Propunerea de lege "Securitatea globală", aflată în discuție în parlamentul Franței, și în special articolul său 24, votat vineri, care ar urma să penalizeze distribuirea rău intenționată a fotografiilor cu agenți de poliție în timpul manifestațiilor, a suscitat indignarea organizațiilor profesionale ale jurnaliștilor și ale militanților pentru libertățile civile.

Denunțat ca aducând atingere libertății de expresie și statului de drept, acest proiect de lege a condus sâmbătă la manifestații care au scos în stradă mai multe mii de persoane în Franța.

"Noi urmărim îndeaproape situația", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei care, în calitate sa de gardian al tratatelor, asigură respectarea și aplicarea legislației europene.

"Garantarea securității tuturor celor care trăiesc în Europa reprezintă o prioritate esențială pentru Comisie și lucrăm mână în mână cu statele membre" în acest sens, a subliniat el.

"La elaborarea legislației în materie de securitate, statele membre trebuie să respecte principiul proporționalității și să găsească un echilibru just între garantarea securității publice și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, inclusiv a libertății de circulație, exprimare, libertății presei, libertății de asociere, a dreptului la respectarea vieții private și accesului la informații", a menționat purtătorul de cuvânt. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău