Franța își va evacua cetățenii din Niger începând de marți

  • 01 August 2023 12:54
Franța își va evacua cetățenii din Niger începând de marți

Franța își va evacua cetățenii din Niger începând chiar de marți, a anunțat Ministerul francez de Externe, după ce președintele țării vest-africane, Mohamed Bazoum, a fost răsturnat de la putere de o juntă militară, săptămâna trecută, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Evacuarea va începe chiar azi”, a transmis MAE francez.

Comunicatul adaugă că Franța ar putea evacua de asemenea „cetățeni europeni care vor dori să părăsească țara”.

Circa 600 francezi se află în prezent în Niger, cifră care nu ține cont de cei aflați în concediu și se află în prezent în afara țării.

Puciul de miercurea trecută - al șaptelea în mai puțin de trei ani în Africa de vest și centrală - a generat unde de șoc în regiune.

Franța, fostă putere colonială, are de mai mulți ani în regiune militari care contribuie la contracararea unei rebeliuni islamiste, dar sunt voci pe plan local care îi cer să nu mai intervină în treburile interne ale țării lor.

Duminică, susținători ai juntei au ars steaguri franceze și au atacat ambasada Franței din capitala Nigerului, Niamey, determinând poliția să recurgă la gaze lacrimogene.

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că orice atacuri asupra intereselor franceze din Niger vor primi un răspuns „foarte prompt și ferm”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău