Franța își deschide campania de vaccinare pentru toți rezidenții adulți

  • 31 Mai 2021 10:45
Franța își deschide campania de vaccinare pentru toți rezidenții adulți

Criteriile de vârstă și cele asociate stării de sănătate au fost eliminate în Franța, unde, începând de luni, întreaga populație adultă va fi eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19, marcând astfel o etapă crucială pentru evitarea unei recrudescențe a pandemiei, într-o perioadă în care restricțiile antiepidemice din această țară sunt relaxate gradual, informează AFP, potrivit Agerpres.

Francezii din grupa 18-49 de ani alcătuiau în mod oficial ultima categorie de rezidenți care puteau să se înscrie necondiționat în campania națională de vaccinare, care a fost extinsă treptat, pe paliere de vârstă, de la debutul ei din decembrie 2020.

Până în prezent, 25.315.595 de francezi au primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 (reprezentând 37,8% din populația totală și 48,2% din populația majoră), iar 10.742.886 de rezidenți au primit ambele doze (reprezentând 16% din populația totală și 20,5% din populația majoră).

Francezii din această grupă de vârstă care doresc să se vaccineze trebuie să se înarmeze însă cu răbdare: rezervările, care au demarat în urmă cu patru zile, devin posibile într-o manieră "progresivă" pe platformele online specializate, a anunțat ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran. Noi intervale orare pentru programare la vaccinare vor deveni disponibile online "în fiecare zi", a precizat el.

Administratorii Doctolib, principala platformă de rezervare la vaccinare în Franța, se așteaptă la o afluență crescută și au precizat că acest serviciu online nu va putea să răspundă tuturor cererilor din cauza "numărului încă limitat de doze de vaccinuri, în special pentru serurile Pfizer și Moderna".

"28 de milioane de persoane adulte sunt eligibile la vaccinare și sunt încă nevaccinate, pentru o medie de 500.000 de rezervări disponibile în fiecare zi", au precizat administratorii acestei platforme.

Vaccinarea unui număr cât mai mare de francezi reprezintă o miză majoră, pentru a evita o recrudescență a pandemiei de COVID-19 în săptămânile și lunile următoare, în contextul în care situația epidemiologică continuă să se amelioreze în această țară.

Numărul bolnavilor spitalizați a continuat să scadă duminică, iar cel al pacienților internați în secțiile de reanimare a scăzut sub pragul de 3.000, potrivit datelor comunicate de Sante Publique France.

În total, 16.775 de bolnavi de COVID-19 erau încă spitalizați duminică în Franța (dintre care 199 au fost internați în ultimele 24 de ore), comparativ cu 16.847 în ziua precedentă. Un număr atât de mic nu a mai fost înregistrat de la sfârșitul lunii octombrie 2020, în plină ascensiune a celui de-al doilea val al pandemiei.

În pofida acestei dinamici în scădere, numărul de 10.000 de cazuri noi zilnice de infectare "nu este suficient" pentru a îndepărta spectrul celui de-al patrulea val al pandemiei, afirmă Arnaud Fontanet, medic epidemiolog la Institutul Pasteur din Paris.

"15 zile cruciale"

"Așa ne arată scenariile de prognoză, iar dacă această descreștere continuă până pe 9 iunie, data următoarei relaxări a restricțiilor, atunci vom petrece o vară liniștită", a explicat profesorul Fontanet, membru al consiliului științific, un organism care consiliază Guvernul de la Paris.

În acest sens, "următoarele 15 zile vor fi cruciale", a prevenit specialistul francez, care i-a îndemnat pe compatrioții lui să nu renunțe la gesturile-barieră, mai ales în spațiile închise, unde riscul de infectare este mai mare.

În ceea ce privește purtarea măștii în exterior, odată cu sosirea zilelor călduroase, "temerea autorităților este aceea că mulți dintre cei nevaccinați vor profita" pentru "a renunța și ei la mască", a dezvăluit același epidemiolog, în contextul în care anumite municipalități franceze au anunțat deja o relaxare sau chiar o anulare a obligativității de purtare a măștii sanitare.

Mai optimist, profesorul Pierre Parneix, medic de igienă și sănătate publică la CHU Bordeaux, anticipează în cotidianul Le Parisien că francezii vor putea să renunțe la masca sanitară "începând din prima parte a lunii iunie" în anumite spații neaglomerate, "dacă dinamica pozitivă se confirmă". Acest lucru va fi posibil în paralel cu continuarea aplicării gesturilor-barieră: dezinfectarea mâinilor și distanțarea socială - mai ales pentru rezidenții nevaccinați.

Obiectivul Guvernului francez, care și-a propus să vaccineze cu cel puțin o doză 30 de milioane de rezidenți până pe 15 iunie, pare realizabil. În schimb, ceea ce va urma este un lucru incert, iar autoritățile sanitare doresc să evite situația în care vaccinările se vor plafona în vara acestui an la un nivel insuficient. Cuvântul de ordine este contactarea tuturor acelora care au dreptul de a se vaccina.

O altă pârghie importantă: apropiata vaccinare a adolescenților, care ar permite accelerarea procesului de dobândire a unei protecții colective pentru populația franceză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău