Franța interzice mișcarea ultranaționalistă turcă Lupii Cenușii

  • 02 Noiembrie 2020 18:52
Franța interzice mișcarea ultranaționalistă turcă Lupii Cenușii

Guvernul Franței va decreta miercuri dizolvarea mișcării ultranaționaliste turce Lupii Cenușii, a anunțat luni ministrul de interne, Gerald Darmanin, citat de AFP, preluat de Agerpres. El a apreciat că este o grupare ''deosebit de agresivă, ca să nu spun mai mult''.

Audiat în Adunarea Națională, Darmanin a precizat că în 15 zile va fi examinată și dizolvarea Colectivului Împotriva Islamofobiei în Franța (CCIF), anunțată după asasinarea profesorului Samuel Paty în 16 octombrie. Paty a fost decapitat la Conflans-Sainte-Honorine, în apropiere de Paris, de către un tânăr musulman de origine cecenă, pe motiv că le arătase elevilor, la o lecție despre libertatea de exprimare, caricaturi cu profetul Mahomed.

Deciziile Consiliului de Miniștri de la Paris vor fi luate în contextul unor tensiuni diplomatice cu Turcia, în legătură cu tratamentul aplicat musulmanilor în Franța.

Lupii Cenușii au fost incriminați pentru incidentele de săptămâna trecută dintre comunitățile turcă și armeană de la Decines-Charpieu, lângă Lyon. Conflictul dintre turci și armeni s-a intensificat după izbucnirea conflictului din Nagorno Karabah între Armenia și Azerbaidjan, în care partea azeră este susținută de Turcia.

Miercurea trecută, forțele de ordine au intervenit la Decines-Charpieu pentru a împiedica circa 250 de turci să îi atace pe armeni. Cu câteva ore înainte, o încăierare între membri ai celor două comunități se soldase cu patru răniți, din care unul în stare gravă.

Sâmbătă noaptea, memorialul genocidului și Centrul Național al Memoriei Armene de lângă Lyon au fost profanate, iar pe clădiri a apărut inscripția ''Lupii Cenușii''.

Gruparea este cunoscută ca apropiată de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care și-a exprimat recent îndoieli privind ''sănătatea mintală'' a omologului său francez, Emmanuel Macron.

Lupii Cenușii au ajuns cunoscuți în deceniile 1970-1980, în urma unor acțiuni violente împotriva militanților de stânga. Ei folosesc ca semn de recunoaștere un gest al mâinii cu degetul mare împreunat cu mijlociul și inelarul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău