Franța îndeamnă autoritățile belaruse să elibereze „toți deținuții politici închiși în mod injust''

  • 12 Ianuarie 2023 17:27
Franța îndeamnă autoritățile belaruse să elibereze „toți deținuții politici închiși în mod injust''

Franța a îndemnat joi autoritățile belaruse să elibereze „toți deținuții politici închiși în mod injust'', într-un moment în care are loc procesul mai multor colaboratoare ale site-ului de știri Tut.by, principala media independentă din Belarus, informează Agerpres.

Procesul contra colaboratoarelor site-ului Tut.by, printre care redactora-șefă Marina Zolotova și directoarea generală Liudmila Tchekina, "confirmă înăsprirea neîncetată a represiunii împotriva media libere, cu încălcarea unor angajamente internaționale asumate de Belarus", a reacționat Francois Delmas, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez, în timpul unei conferințe de presă.

„Cerem din nou eliberarea tuturor deținuților politici închiși în mod injust", a adăugat el.

Procesul a început luni în spatele ușilor închise, în această fostă republică sovietică, a anunțat Centrul belarus pentru apărarea drepturilor omului Viasna.

Acest proces se înscrie în contextul valului de represalii în curs în Belarus după ampla mișcare de contestare din 2020 menită să denunțe realegerea controversată a liderului belarus autoritar Alexandr Lukașenko.

Site-ul Tut.by a informat despre această mișcare de contestare la care participaseră zeci de mii de persoane pe străzile din Minsk și din alte orașe belaruse, vreme de mai multe săptămâni.

Francois Delmas a deplâns arestarea lui Andrei Dmitriev, "după alți candidați în alegerile prezidențiale din 2020".

Această nouă arestare "demonstrează continuarea opresiunii autorităților belaruse împotriva democrației", a subliniat el. "Noi condamnăm continuarea represiunii care lovește din ce în ce mai des bărbații și femeile angajați în viața civică și care se extinde la cei care cer alegeri libere", a adăugat Delmas.

Șefa diplomației franceze Catherine Colonna a discutat pe 6 octombrie anul trecut cu Svetlana Tihanovskaia, lideră a opoziției belaruse. Ea a dat atunci asigurări că Franța "sprijină lupta opoziției belaruse pentru democrație și pace, la peste doi ani după alegerile fraudate din 9 august 2020", a mai subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău