Franța extinde pașaportul sanitar la salariații care intră în contact cu publicul

  • 30 August 2021 17:14
Franța extinde pașaportul sanitar la salariații care intră în contact cu publicul

Pașaportul sanitar a atins luni o nouă bornă importantă în Franța, după ce autoritățile centrale au decis că acest document, impus deja publicului larg din această vară, va deveni de acum înainte obligatoriu și la locul de muncă pentru 1,8 milioane de angajați din restaurante, cinematografe, muzee și trenuri de pe rute principale, informează AFP, citat de AGERPRES.

Până pe 15 noiembrie, angajatorii francezi vor trebui să verifice validitatea pașaportului sanitar al salariaților lor care intră în contact cu publicul, precum și voluntarii care lucrează în toate „locurile, stabilimentele, serviciile și evenimentele" trecute pe lista întocmită de Ministerul Muncii, mai ales în baruri, teatre, vehicule și avioane interregionale, parcuri de atracții, grădini zoologice, târguri și anumite centre comerciale.

Luni dimineață, o coadă de așteptare s-a format în fața unei farmacii din arondismentul 6 din Lyon, unde numeroși salariați nevaccinați veneau să se testeze împotriva COVID-19. „E restrictiv să vin aici la fiecare trei zile, dar altfel nu pot să merg la muncă", a declarat Noe Rohnat, un angajat în vârstă de 22 de ani care lucrează în recepția unui hotel.

Pașaportul sanitar este validat pentru o schemă de vaccinare completă, un test negativ COVID-19 datând cu cel mult 72 de ore în urmă și o dovadă a trecerii prin boală.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a promis "o săptămână de suplețe" înainte de acordarea unor eventuale "sancțiuni", care vor putea să meargă până la închiderea administrativă.

Începând din 30 septembrie, salariații minori, inclusiv ucenicii, vor trebui și ei să își actualizeze pașaportul sanitar. Salariații care nu dețin acest document vor putea să intre în concediu, să lucreze de acasă, să fie transferați într-un post care nu necesită un pașaport sanitar sau să fie suspendați fără plată.

„Dacă după mai multe săptămâni" anumiți angajați „nu vor avea nici atunci un pașaport sanitar", compania angajatoare "îi va introduce într-un sistem de suspendare a contractului de muncă", o măsură care reprezintă "o decizie grea", a declarat Benoit Serre, vicepreședintele Asociației naționale a directorilor de resurse umane (ANDRH), pentru FranceInfo.

Potrivit Direcției Generale din Ministerul Sănătății, peste 48 de milioane de francezi au primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 (71,8% din populația totală) și peste 43,5 milioane beneficiază de schema de vaccinare completă.

Aprobat de o netă majoritate a francezilor (64%-77% în funcție de locurile în care este cerut, potrivit unui sondaj recent), pașaportul sanitar este contestat totuși de o minoritate care organizează proteste de mai multe săptămâni, în zilele de sâmbătă, în marile orașe ale Franței.

Sâmbătă, aproape 160.000 de protestatari au participat la 22 de demonstrații organizate în toată Franța, inclusiv 14.500 la Paris, însă aceste numere marchează totuși o mobilizare în scădere pentru a treia săptămână la rând.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
6,07
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău