Franța confirmă uciderea unui jurnalist francez în Ucraina și cere o anchetă

  • 30 Mai 2022 20:03
Franța confirmă uciderea unui jurnalist francez în Ucraina și cere o anchetă

Un jurnalist francez care lucra pentru BFMTV și care însoțea civili cu un autobuz umanitar a fost ucis în Ucraina, a anunțat luni președintele Emmanuel Macron pe Twitter.

''În calitate de jurnalist, Frederic Leclerc-Imhoff se afla în Ucraina pentru a arăta realitatea războiului. La bordul unui autobuz umanitar, alături de civili nevoiți să fugă pentru a scăpa de bombele rusești, a fost rănit mortal", a scris șeful statului, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, aflată luni într-o vizită la Kiev, a cerut, într-un comunicat, ''o anchetă transparentă cât mai curând posibil pentru a face lumină asupra circumstanțelor acestei tragedii''.

Colonna a postat un mesaj și pe Twitter. ''Sunt profund întristată și șocată de moartea compatriotului nostru Frederic Leclerc Imhoff, care a fost ucis de un bombardament rusesc asupra unei operațiuni umanitare în timp ce își exercita datoria de a informa publicul", a scris ea , condamnând o "dublă crimă care vizează un convoi umanitar și un jurnalist".

Frederic Leclerc-Imhoff, cameraman în vârstă de 32 de ani, a fost ucis în timp ce acoperea mediatic o operațiune de evacuare ucraineană în apropiere de Severodonețk, în estul Ucrainei. Moartea sa a fost anunțată inițial de autoritățile ucrainene.

''BFMTV anunță cu profundă tristețe decesul lui Frederic Leclerc-Imhoff'', a confirmat și postul de televiziune. El a fost rănit de un ''șrapnel în timp ce urmărea o operațiune umanitară'', a precizat postul.

Aceasta era de-a doua misiune în Ucraina pentru Frederic Leclerc-Imhoff, care lucra pentru BFMTV de șase ani. Un coleg al lui, Maxime Brandstaetter, a fost "rănit ușor", a precizat postul.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, cel puțin opt jurnaliști au murit pe teren în timpul activității lor, potrivit unui bilanț al organizației Reporteri fără frontiere (RSF), consemnează AFP.

RSF a condamnat luni moartea jurnalistului francez în Ucraina și l-a făcut direct responsabil pe președintele rus Vladimir Putin pentru țintirea deliberată a jurnaliștilor de către trupele sale în acest conflict.

Autocarul era marcat clar ''convoi umanitar'' și a fost atacat de artilerie, iar ''un fragment de obuz a provocat moartea'' reporterului, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire, citată de EFE.

Până în prezent, RSF a documentat 50 de cazuri de atacuri împotriva jurnaliștilor sau a presei, cu un total de 120 de jurnaliști atacați.

Este revoltător faptul că în acest conflict se trage continuu asupra civililor și jurnaliștilor, încălcând toate convențiile internaționale, a denunțat Deloire.

''Acestea sunt practici pe teren și este clar că nu se face nimic pentru a le opri. Există o responsabilitate specială a Kremlinului și a lui Vladimir Putin în această încălcare a dreptului internațional'', a subliniat reprezentatul organizației. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău