Franța cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situația migranților din Libia

  • 22 Noiembrie 2017 19:15
Franța cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situația migranților din Libia

Franța dorește organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind tratamentul aplicat migranților în Libia și va cere sancțiuni dacă autoritățile libiene nu vor lua măsuri, a declarat miercuri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, scrie Agerpres.

Le Drian a afirmat că dorește ca Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Agenția ONU pentru Refugiați să publice detalii despre traficul de migranți din Libia.

'Autoritățile libiene, care au fost avertizate de mai multe ori, inclusiv de mine pentru că am fost acolo în septembrie, au decis să deschidă o anchetă' privind cazurile de sclavie cu migranți din țară, a spus Le Drian.

'Dorim ca ancheta să se desfășoare rapid și, dacă sistemul de justiție libian nu poate să ducă până la capăt această procedură, atunci ar trebui să impunem sancțiuni internaționale', a declarat ministrul de externe francez.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a calificat miercuri drept 'crime împotriva umanității' vânzarea ca sclavi de migranți africani în Libia, dezvăluiri făcute de canalul american CNN și publicația spaniolă ABC.

'Franța denunță ferm acest fenomen și trebuie să facem mai mult pentru a dezmembra aceste rețele de traficanți', a declarat Macron după o întrevedere cu președintele Guineei și al Uniunii Africane, Alpha Conde.

Un recent reportaj al CNN a arătat cum sunt vânduți imigrați la licitație în Libia. Materialul a fost amplu distribuit pe rețelele de socializare, a stârnit o emoție puternică și a atras reacții de indignare în Africa și la ONU.

La rândul său, publicația spaniolă ABC a publicat un reportaj care arată cum migranți care trec prin Libia în speranța că vor ajunge pe continentul european sunt vânduți la licitație, pentru câteva sute de euro, în piețe de sclavi create în această țară de grupări armate ce profită de pe urma marilor fluxuri migratorii dinspre Africa Subsahariană.

Fenomenul a fost sesizat de mult timp de către Organizația Mondială pentru Migrație (OIM), care menționează că vânzarea migranților s-a răspândit tot mai mult printre traficanții implicați în transportul acestora din Africa înspre Europa, prin Libia, fără să fie însă publicate estimări cu privire la numărul celor care au ajuns să fie vânduți ca sclavi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău