Franța a reacționat după ce Iranul a anunțat că va crește stocurile de uraniu, încălcând astfel prevederile Acordului Nuclear

  • 03 Iulie 2019 16:05
Franța a reacționat după ce Iranul a anunțat că va crește stocurile de uraniu, încălcând astfel prevederile Acordului Nuclear

Ministerul de Externe din Franța a transmis miercuri că Administrația de la Teheran nu va avea nimic de câștigat dacă încalcă prevederile Acordului Nuclear semnat în 2015, în contextul în care Iranul a transmis că va crește stocurile de uraniu îmbogățit, relatează Reuters și Le Figaro.

„Iranul nu va avea nimic de câștigat dacă încalcă prevederile Acordului Nuclear, doar va crește tensiunile din regiune”, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Franței.

Președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat miercuri că Iranul va crește stocurile de uraniu îmbogățit până la ce nivel are nevoie, începând din data de 7 iulie, depășind limita impusă prin Acordul Nuclear semnat în anul 2015.

Președintele francez Emmanuel Macron și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au făcut marți apel Iranului să respecte prevederile Acordului Nuclear, ca reacție la anunțul privind depășirea limitei de uraniu îmbogățit. 

„Iranul trebuie să reducă fără întârziere acest exces, pentru a evita măsurile suplimentare care ar pune la îndoială angajamentele prevăzute în Acordul Nuclear”, a transmis Emmanuel Macron, citat de mediafax.

Administrația din Iran a anunțat, luni, depășirea limitei stocurilor de uraniu îmbogățit stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. "Dacă țările europene fac ce trebuie, decizia noastră este reversibilă", a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, citat de agenția IRNA.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău