Franţa a lansat un clip şi un site antijihadist

  • 29 Ianuarie 2015 15:19
Franţa a lansat un clip şi un site antijihadist

Franţa a lansat miercuri un clip şi un site destinate să-i descurajeze pe potenţialii jihadişti să se alăture grupurilor islamiste combatante în Siria şi Irak, unde recrutorii ademenesc sute de occidentali folosind clipuri publicitare realizate în mod abil şi reţelele de socializare, relatează Agerpres.Într-un montaj video rapid de două minute, un recrutor anonim îl…

Franţa a lansat miercuri un clip şi un site destinate să-i descurajeze pe potenţialii jihadişti să se alăture grupurilor islamiste combatante în Siria şi Irak, unde recrutorii ademenesc sute de occidentali folosind clipuri publicitare realizate în mod abil şi reţelele de socializare, relatează Agerpres.

Într-un montaj video rapid de două minute, un recrutor anonim îl abordează pe Facebook pe un potenţial jihadist observând interesul său faţă de conflictul sirian şi întrebându-l dacă ar vrea să se alăture prietenilor care luptă ''acolo''.

Sunt arătate apoi o serie de declaraţii de recrutare jihadiste, suprapuse cu imagini cu militanţi islamişti jubilând, care sunt apoi contrazise de declaraţii ''în realitate'', puse peste imagini cu execuţii, crucificări, copii în suferinţă şi femei plângând.

''Ei îţi spun: 'Sacrifică-te de partea noastră şi vei apăra o cauză nobilă'. În realitate, vei descoperi iadul pe pământ şi vei muri singur, departe de casă'', se poate citi în declaraţii.

Clipul a fost postat pe un site nou (www.stop-djihadisme.gouv.fr), ce oferă informaţii pentru părinţii îngrijoraţi că s-ar putea ca şi copiii lor să adere la jihadism, incluzând un număr de telefon fără taxă la care pot suna pentru a discuta cu specialişti pe probleme de îndoctrinare.

Eforturile finanţate de guvernul francez survin ca urmare a unor iniţiative americane similare, ce includ un clip şi profilul de Twitter #ThinkAgainTurnAway, care are peste 20.000 de adepţi şi care publică periodic istorisiri împotriva Statului Islamic.

Ele reprezintă un aspect al unei campanii franceze mai ample de preîntâmpinare a unor atacuri şi de contracarare a ideologiei jihadiste, după ce 17 persoane şi trei atacatori islamişti au fost ucişi într-o serie de atentate la începutul lunii ianuarie.

Guvernul francez estimează la circa 1.200 numărul persoanelor implicate în mediile jihadiste, cu sute de persoane care au călătorit în Siria şi Irak, mai multe decât au plecat din oricare altă ţară occidentală.

Un program pilot având drept scop să-i oprească pe tineri să plece în Siria a fost lansat la sfârşitul anului trecut.

Guvernul francez a însărcinat, de asemenea, un grup reprezentând victimele atacurilor teroriste să combată recrutarea de jihadişti în închisori.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
1,06 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Tue
3 °C
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
3 °C
Sat
7 °C

Curs oficial BNM 28 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4865 -0.0797
USD 17.6756 -0.0547
RON 4.0761 -0.0176
UAH 0.7201 -0.0059
RUB 0.2823 -0.0047
Arhivă Radio Chișinău