Franța a donat R. Moldova 17 generatoare în sumă totală de circa 490 mii de euro, dar și un lot de echipamente de urgență, produse alimentare și truse de igienă

  • 25 Martie 2022 12:37
Franța a donat R. Moldova 17 generatoare în sumă totală de circa 490 mii de euro, dar și un lot de echipamente de urgență, produse alimentare și truse de igienă

În contextul crizei refugiaților cu care se confruntă Rep. Moldova, Franța a donat, astăzi, 17 generatoare de diferită capacitate în sumă totală de circa 490 mii de euro. Acestea vor fi instalate la o serie de spitale din Rep. Moldova. O altă componentă a donației este un lot de 37 de tone de echipamente de urgență, produse alimentare și 10.000 de truse de igienă în valoare de circa 40.000 de euro, transmite Radio Chișinău.

În cadrul evenimentului de transmitere a lotului umanitar, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a spus că ajutoarele vor fortifica sistemul de sănătate și îl vor face mai pregătit în crizele cu care se confruntă Rep. Moldova. Cele 17 generatoare vor asigura securitatea energetică a unor instituții curative din țară, potrivit Alei Nemerenco.

„De aceste echipamente se vor bucura mai multe spitale de nivel republican, municipal și raional. Generatoarele sunt absolut necesare activității oricărei instituii medicale spitalicești, deoarece cea mai mică pană de curent poate pune în pericol viața paciențelor conectați la aparatele vitale în sălile de operație și terapie intensivă.”

Lotul de echipamente, de produse alimentare și miile de truse igienice donate se datorează unei implicări masive a autorităților locale și comunităților franceze, a spus ambasadorul francez, Graham Paul.

„Acest ajutor reprezintă 37 de tone de echipamente și materiale. Au fost oferite sute de corturi, mii de pături, mii de saci de dormit și peste 10 mii de truse igienice. Ajutorul din partea statului francez a fost susținut și suplimentat de autorități locale și organizații neguvernamentale care s-au mobilizat pentru un suport esențial oferit Moldovei în susținerea refugiaților din Ucraina.”

Prezent la eveniment, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a spus că susținerea comunității europene pentru Moldova este constantă. Practic, în fiecare zi, la Chișinău sosesc loturi de ajutoare umanitare, mâine urmând să ajungă și un lot din Italia.                         

„Uniunea Europeană și statele sale membre au oferit sprijin Rep. Moldova în spirit veritabil, în spiritul Echipei Europa. Către acest moment, 13 state membre au oferit asistență autorităților moldovene pentru a face față crizelor cu care se confruntă.”

De menționat că o echipă de ingineri francezi va oferi, în aceste zile, suportul necesar la montarea celor 17 generatoare de curent.

Franța a susținut Rep. Moldova și în perioada pandemiei de Covid-19, oferind loturi de echipamente de protecție și medicamente.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:1,03 m/s
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău