Franța a crescut alerta de securitate națională la nivelul maxim după atacul terorist din Rusia

  • 25 Martie 11:39
Franța a crescut alerta de securitate națională la nivelul maxim după atacul terorist din Rusia

Franța a crescut alerta de securitate națională la nivelul maxim după atacul terorist care a avut loc vineri seara la o sală de concerte de lângă Moscova, a anunțat duminică prim-ministrul francez Gabriel Attal.

Potrivit Agerpres, într-o postare pe rețeaua socială X, Attal a spus că această decizie, care a fost luată în timpul unei reuniuni a consiliului de apărare și securitate convocat de președintele francez Emmanuel Macron, vine în contextul în care gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul și al amenințării teroriste la adresa Franței.

"Dat fiind faptul că Stat Islamic a revendicat atacul (din Rusia) și creșterea amenințărilor care planează asupra țării noastre, noi am decis să creștem nivelul sistemului Vigipirate la cel mai înalt nivel: urgență de atentat", a spus Attal.

Vigipirate este sistemul de alertă de securitate națională al Franței și are trei niveluri, iar nivelul maxim poate fi stabilit imediat după un atac sau când un grup terorist identificat și nelocalizat devine activ.

Nivelul maxim de alertă este impus pentru o perioadă limitată de timp, în timpul gestionării crizei. Acest nivel permite atât o mobilizare excepțională a resurselor, cât și difuzarea de informații ce ar putea proteja cetățenii într-o situație de criză.

Cel puțin 137 de persoane au fost ucise după ce mai mulți indivizi înarmați au deschis focul asupra spectatorilor de la sala de concerte Crocus City Hall, la nord-vest de Moscova, în seara zilei de vineri.

Au fost arestați 11 suspecți, inclusiv patru bărbați care se crede că ar fi fost implicați direct în atac. Cei patru ar fi fost capturați în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina și Belarus, și au fost aduși la Moscova pentru a fi interogați.

Stat Islamic Provincia Khorasan (ISKP), ramură a grupării Stat Islamic cu baza în Afganistan și Pakistan, a revendicat atacul, însă autoritățile ruse nu au făcut deocamdată declarații oficiale asupra acestei revendicări.

În schimb, președintele rus Vladimir Putin - fără a oferi dovezi - a sugerat că există "o pistă" ce arată implicarea Ucrainei, acuzații pe care Kievul le-a respins în mod ferm.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău