Franța: 17 persoane vor fi judecate pentru vandalizarea Arcului de Triumf în 2018, în timpul protestelor "vestelor galbene"

  • 04 Septembrie 19:32
Franța: 17 persoane vor fi judecate pentru vandalizarea Arcului de Triumf în 2018, în timpul protestelor

Imaginile cu vandalizarea Arcului de Trumf din Paris de către "vestele galbene" au făcut înconjurul lumii în decembrie 2018. Șaptesprezece persoane vor fi traduse în justiție, informează AFP vineri citând surse judiciare și apropiate de dosar.

În interiorul monumentului, mobilierul a fost distrus și opere de artă avariate, un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro. Unele dintre aceste persoane vor fi judecate pentru "degradare", altele pentru "furt".

Acea zi, marcată de numeroase vandalizări și violențe, a fost un moment de cotitură al îndelungatei mobilizări a "vestelor galbene" împotriva politicii guvernului lui Emmanuel Macron, care s-a deplasat a doua zi pentru a vedea cu propriii ochi starea monumentului de pe celebrul bulevard Champs-Elysées.

Potrivit ordonanței administrative semnate la sfârșitul lui august și care a fost consultată de AFP "se constată că instigatorii, respectiv principalii autori ai faptelor, nu au putut fi identificați". Judecătorii de instrucție evocă de altfel degradări, furturi și violențe comise de "un număr foarte mare de indivizi".

În cursul investigațiilor care au durat mai mult de un an, mulți dintre cei 17 indivizi implicați în procedură au declarat că s-au "refugiat" în Arcul de Triumf din cauza gazelor lacrimogene și au contestat că ar fi comis vreo distrugere.

Venind din toate părțile Franței, manifestanții erau în vârstă de 20 până la 30 de ani la momentul faptelor, iar jumătate dintre ei nu aveau nici măcar cazier.

În final, patru persoane vor fi trimise în fața tribunalului corecțional și o alta, în vârstă de 17 ani la momentul comiterii faptelor, în fața tribunalului pentru minori, pentru "distrugere în circumstanțe agravante".

Unei persoane i se reproșează degradarea unei statui, altor două "lovituri de picioare și cu extinctorul asupra unei uși", în timp ce împotriva unui manifestant de dreapta se reține realizarea unui graffiti pe Arcul de Triumf, iar a altuia degradarea unui geam.

Patru persoane dintre cele 17 vor fi judecate pentru furturi prin efracție a unui "turn Eiffel miniatural", a unor "cărți poștale", "cărți" sau a "reproducerii unui pistolet cu silex Napoleon al III-lea".

Șase dintre cele 17 persoane vor fi trimise în justiție de poliție doar pentru contravenția de "intrare neautorizată într-un loc clasificat ca făcând parte din patrimoniul istoric".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Wed
14
Thu
13
Fri
13
Sat
8
Sun
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău