Franța: Percheziție la Jean-Marie Le Pen pentru suspiciuni de fraudă fiscală

  • 04 Noiembrie 2015 18:26
Franța: Percheziție la Jean-Marie Le Pen pentru suspiciuni de fraudă fiscală

Reședința din regiunea pariziană a fostului lider al extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen a fost percheziționată miercuri, 4 noiembrie.

Percheziția a avut loc în cadrul unei anchete referitoare îndeosebi la presupuse fapte de evaziune fiscală și spălare de bani, au indicat surse apropiate dosarului, relatează AFP.

Ancheta care-l vizează pe cofondatorul Frontului Național (FN), aflat în neregulă cu partidul său, a fost deschisă în iunie de către Parchetul financiar și se referă la presupuse fapte de evaziune fiscală și spălare de bani, precum și la omisiune în declarația sa de avere, parlamentarii fiind obligați să completeze o declarație de avere. Ea survine ca urmare a unor semnalări din partea celulei de luptă împotriva spălării de bani a Ministerului de Finanțe (Tracfin) în legătură cu un cont bancar ascuns în străinătate și a Înaltei autorități pentru transparență în viața publică (HATVP).

La sfârșitul lunii aprilie, un site de investigații online, Mediapart, a dezvăluit semnalările Tracfin referitoare la un trust administrat din Geneva, al cărui beneficiar ar fi asistentul personal al lui Jean-Marie Le Pen. Potrivit semnalărilor, fondul conținea un cont în valoare de 2,2 milioane de euro, din care 1,7 milioane de euro sub formă de lingouri și monede din aur. Jean-Marie Le Pen a dezmințit orice implicare a sa în vreun trust în străinătate.

În semnalările sale, Tracfin menționează existența unui trust cu sediul în Insulele Virgine (britanice) și administrat din Geneva în numele asistentului personal al lui Jean-Marie Le Pen, potrivit unei surse apropiate dosarului. Conform sursei, contul ar fi fost închis în 2014 și fondurile ar fi fost transferate într-o bancă în Bahamas.

Semnalările HATVP privind declarația de avere din 2014 a lui Jean-Marie Le Pen se refereau și ele la suspiciunile privind contul respectiv.

Jean-Marie Le Pen recunoscuse în 2013 că a deținut un cont în Elveția, deschis la UBS în 1981, un caz evocat deja în trecut. El vorbea atunci despre o acțiune de împrumut pentru societatea sa discuri de epocă, Serp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău