Franco Frattini: Trupele ruse din stânga Nistrului ar putea fi retrase în condițiile încrederii reciproce între Chișinău și Tiraspol

  • 27 Martie 2018 15:01
0%
00:00:00
00:00:00

Trupele și armamentul rus staționate ilegal în stânga Nistrului ar putea fi retrase în condițiile încrederii reciproce între Chișinău și Tiraspol, care ar putea fi atinsă odată cu implementarea subiectelor convenite în protocolul semnat la Berlin în 2016, a declarat marți, 27 martie, reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE, Franco Frattini într-o conferință comună de presă cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. 

Franco Frattini se află în prima sa vizită în Republica Moldova în calitate de reprezentant al OSCE. În declarațiile sale el a subliniat necesitatea identificării unui consens între Chișinău și Tiraspol în principalele probleme existente, precum și implementarea angajamentelor asumate pe plan internațional.

La începutul lunii martie, oficialul declara pentru postul rusesc de televiziune Russia Today că discuțiile prind retragerea trupelor și a muniției militare ruse din regiunea separatistă ar trebui amânate până la rezolvarea altor probleme. Aceste declarații au provocat critici din partea politicienilor și a unor experți de la Chișinău.

Marți, 27 martie, Franco Frattini a declarat că este important să existe o separare clară între forțele de menținere a păcii și armamentul și trupele ruse staționate ilegal în zona transnistreană, care vor putea fi retrase dacă va exista încredere între Chișinău și Tiraspol.

„Ca o consecință a fortificării încrederii reciproce, a rezolvării celor mai presante probleme, sunt sigur că va apărea posibilitatea pentru a examina cum pot fi distruse munițiile și cum să fie reduse gradual trupele militare. Aceasta va fi posibil de soluționat în spiritul încrederii reciproce. Dacă nu va exista această încredere, nu trebuie să ne facem iluzii – nimic nu se va schimba.”

Totodată, el a anunțat organizarea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2 la Roma, în luna mai.

Chișinăul a propus președinției italiene la OSCE două subiecte prioritare– situația din zona de securitate și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, a anunțat vicepremierul Cristina Lesnic:

„Chișinăul a înaintat două priorități adiționale – situația în zona de securitate și drepturile omului. Dl Frattini mi-a spus că acceptă aceste două priorități pentru o monitorizare mai bună. Am promisiunea că în acest an vom avea o atitudine mult mai activă pe situațiile sensibile.”

La Chișinău, Franco Frattini are preconizate întrevederi cu președintele Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip și alți oficiali, inclusiv cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, care a denunțat declarațiile oficialului OSCE. La Tiraspol, Reprezentantul Special se va întâlni cu liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău