Franco Frattini: Pacificatorii ruși din Transnistria trebuie să-și continue misiunea, iar munițiile trebue să fie retrase

  • 28 Martie 2018 12:56
Franco Frattini: Pacificatorii ruși din Transnistria trebuie să-și continue misiunea, iar munițiile trebue să fie retrase

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc în luna mai a acestui an, doar dacă ambele părți – Chișinăul și Tiraspolul – vor avea rezultate concrete, a declarat reprezentantul special al OSCE în procesul de reglementare transnistreană la finalul vizitei de trei zile în Republica Moldova. Franco Frattini a reiterat că pacificatorii ruși din regiunea transnistreană trebuie să-și continue misiunea, precizând însă că munițiile ar trebui să fie retrase. 

După întrevederea cu reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Franco Frattini s-a arătat convins că anul 2018 poate fi unul istoric pentru procesul de reglementare transnistreană. Totodată, el a spus că întâlnirea în formatul „5+2”, planificată pentru luna mai la Roma, este condiționată de rezultatele ce vor fi înregistrate de ambele părți.

„Întâlnirea în formatul „5+2”, planificată pentru luna mai, va avea loc doar dacă vor fi rezultate exacte pe masa de negocieri. Nu va fi o întâlnire de dragul întâlnirii. Dar atât la Chișinău cât și la Tiraspol am primit asigurări că sunt posibile rezultate. Eu cred că va fi posibil ca o rundă de negocieri, în formatul „5+2”, să aibă loc în luna mai”.

Franco Frattini a reiterat că pacificatorii ruși din regiunea transnistreană trebuie să-și continue misiunea, pentru că asigură pacea și stabilitatea, iar în privința munițiilor, acestea ar trebui să fie retrase. 

Unii analiștii de la Chișinău, cred că orice ar spune reprezentantul special al OSCE, este importantă viziunea autorităților din Republica Moldova asupra retragerii armatei ruse din stânga Nistrului. 

Mai întâi trebuie să avem o viziune concretă și apoi să o discutăm cu partenerii internaționali. Nu trebuie să privim declarațiile domnului Frattini ca un fapt împlinit, ca pe o decizie finală, decizia finală va aparține autorităților Republicii Moldova. Ceea ce se întâmplă în prezent seamănă izbitor seamănă cu încercările de la începutul anilor 2000, de a se ajunge la o federalizare a Republicii Moldova, credeam că am depășit acel moment critic(...) Indiferent de modul în care este percepută problema transnistreană în societate, statul și instituțiile sale are obligația să urmărească interesul cetățenilor Republicii Moldova și primul interes este ca acest regim să nu se întărească și să nu producă efecte negative asupra teritoriului din dreapta Nistrului”, a declarat comentatorul politic, Vlad Țurcanu.

Amintim că la Chișinău, Franco Frattini a avut întrevederi cu președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip, vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic și liderul PDM Vlad Plahotniuc. La Tiraspol, el s-a întâlnit cu liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski și cu reprezentantul politic la negocieri Vitali Ignatiev.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău