Franco Frattini, despre mecanismul de înmatriculare a vehiculelor din stânga Nistrului: „Va aduce beneficii tangibile populației”

  • 10 Septembrie 2018 13:58
Franco Frattini, despre mecanismul de înmatriculare a vehiculelor din stânga Nistrului: „Va aduce beneficii tangibile populației”

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a înmânat solicitanților primele plăcuțe de înmatriculare moldovenești cu design neutru.

„Un mecanism pe deplin operațional care permite vehiculelor să participe la traficul rutier internațional aduce beneficii tangibile populației. Este o confirmare a implicării și a voinței politice lăudabile ale conducerilor de la Chișinău și Tiraspol pentru a face progrese în procesul de reglementare”, a declarat, astăzi, Franco Frattini, la biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol.

Oficialul a adăugat că acordul implementat îi reconfirmă încrederea totală că părțile vor onora angajamentele rămase din Protocolul 5+2 de la Roma de a finaliza prioritățile restante din „pachetul din opt puncte” ce țin de telecomunicații, cazurile penale și libera circulație.

Potrivit comunicatului organizației, mediatorul OSCE și noul Șef al Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a lăudat Chișinăul și Tiraspolul pentru că au urmat o abordare orientată spre rezultat în vederea avansării negocierilor. „Realizarea la care asistăm astăzi este rezultatul asumării locale a procesului și a încrederii crescânde între cele două părți, care vor fi forța motrice pentru a finaliza aspectele rămase până la sfârșitul anului 2018, așa cum s-a convenit în Protocolul de la Roma”, a spus Neukirch.

Chișinăul și Tiraspolul și-au îndeplinit angajamentul asumat în Protocolul 5+2 de la Roma din 30 mai – de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor pe 1 septembrie, în conformitate cu acordul din 24 aprilie privind mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internațional. Situate în orașele de pe malul stâng, Tiraspol și Rîbnița, cele două birouri au fost deschise cu finanțare din partea Președinției italiene a OSCE și a Misiunii OSCE în Moldova.

Franco Frattini se află, în perioada 9-10 septembrie, într-o vizită oficială în R.Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău