Francezul Pierre-Olivier Gourinchas va fi noul economist șef al FMI

  • 11 Ianuarie 2022 11:36
Francezul Pierre-Olivier Gourinchas va fi noul economist șef al FMI

Fondul Monetar Internațional a anunțat numirea economistului francez Pierre-Olivier Gourinchas, care în prezent este profesor la Universitatea Berkeley din California, în postul de economist șef al instituției, poziție care va deveni vacantă după ce Gita Gopinath se va alătura echipei manageriale a Fondului la finele acestei luni, transmite Reuters citată de Agerpres.

Instituția financiară internațională a precizat că francezul Pierre-Olivier Gourinchas, care a devenit profesor la Universitatea Berkeley în 2003 după ce anterior a fost profesor de economie la celebrele universități americane Princeton și Stanford, va începe să lucreze în regim part-time la FMI din 24 ianuarie, urmând ca de la data de 1 aprilie să lucreze full-time în calitate de economist șef al FMI.
 
În ultimii ani, Pierre-Olivier Gourinchas a analizat în mod amănunțit implicațiile poziției dolarului american de monedă de rezervă dominantă a lumii. O lucrare a sa din 2019 a ajuns la concluzia că "hegemonia dolarului" nu este sustenabilă și că în cele din urmă moneda americană va coexista cu yuanul chinez și posibil cu moneda euro în calitate de monede dominante.
 
După doi ani în care a distribuit finanțare de urgență țărilor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să facă față pandemiei de coronavirus, Fondul începe să își mute atenția spre nevoile de finanțare pe termen lung ale economiilor emergente, inclusiv prin măsuri de reducere a datoriei și a presiunilor care apar de pe urma creșterii nivelului dobânzilor și a ieșirilor de capital.
 
Numirea lui Pierre-Olivier Gourinchas vine pe fondul unei restructurări de amploare a managementului FMI în urma scandalului de la Banca Mondială, legat de implicarea Kristalina Georgieva în modificarea unor date pentru a îmbunătăți poziția ocupată de China într-un clasament global privind mediul de afaceri. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău