Fracțiunea PSRM și-a prezentat prioritățile. Opoziția și experții spun că în spatele promisiunilor se ascund, de fapt, interesele Moscovei

  • 22 Ianuarie 2020 16:38
Fracțiunea PSRM și-a prezentat prioritățile. Opoziția și experții spun că în spatele promisiunilor se ascund, de fapt, interesele Moscovei

Partidul Socialiștilor susține că nu va admite creșteri de prețuri și tarife și va controla modul de formare a acestora. De asemenea,PSRM va consolida statalitatea și neutralitatea Rep. Moldova, potrivit declarațiilor făcute astăzi de către deputații socialiști în cadrul unei conferințe de presă.

Opoziția și experții susțin însă că deja guvernarea PSRM a majorat nefondat o serie de tarife, iar controlul prețurilor nu-și are locul într-o economie de piață. În plus, ei opinează că în spatele promisiunilor PSRM de fortificare a statalității și de menținere a neutralitățile se ascund, de fapt, interesele Moscovei.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor și-a prezentat astăzi prioritățile de activitate în noua sesiune a Parlamentului. Printre acestea sunt câteva inițiative de majorare a salariilor, dar și menținerea prețurilor și tarifelor.

„Nu vom admite nici un fel de majorări ale prețurilor și tarifelor. Vom controla modul cum sunt formate prețurile și ne vom strădui prin mecanisme legale să eliminăm monopolurile din economie. Vom depune toate eforturile pentru a crește veniturile cetățenilor”, a menționat Adela Răileanu.

Guvernarea socialistă a admis deja, nejustificat, majorarea tarifelor la transportul interurban, comentează însă deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Igor Munteanu. În același timp, el precizează că nu Guvernul și Parlamentul sunt cei care stabilesc prețurile și tarifele, pentru că aceasta ar fi în contradicție cu principiile unei economii de piață.

„Guvernul nu are nicio treabă cu creșterea prețurilor într-o economie de piață, trebuie să se folosească de instituțiile de reglementare ca să stabilească în ce măsură anumite devieri de la prețuri sau tendințe se leagă de logica economică”, a spus Igor Munteanu.

Printre priorități, PSRM a reiterat consolidarea statalității, garantarea statutului de neutralitate, o politica externă echilibrată și pace interetnică.

Aceste promisiuni sunt mai degrabă o perdea de fum, în spatele căreia se ascund interesele Moscovei, consideră analistul politic, Ion Tăbârță.

„La sigur acțiunile PSRM vor contraveni acestor declarații frumoase de a împăca toată lumea, însă la sigur vor fi promovate doar anumite interese. Aceste interese vor veni dinspre Est”, a afirmat Ion Tăbârță.

Șefa Legislativului și președinta PSRM, Zinaida Greceanîi a anunțat că deputații vor reveni în ședințele în plen la începutul lunii februarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău