Fotografii unicat, imagini animate. Se lansează Enciclopedia digitală cu informații despre Unirea de la 1918

  • 03 Aprilie 2018 09:31
Fotografii unicat, imagini animate. Se lansează Enciclopedia digitală cu informații despre Unirea de la 1918

O enciclopedie digitală cu informații despre personalitățile și momentele istorice care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1918 va fi lansată astăzi, 3 aprilie, la București.

Enciclopedia digitală conține câteva sute de fotografii rare, clipuri video și imagini 3D ale unor monumente istorice semnificative pentru perioada respectivă. Aplicația numită "România 1918" este gratuită și poate fi descărcată, începând de astăzi, 3 aprilie, de pe internet.

Această enciclopedie conține numeroase fotografii unicat, unele făcând parte din colecții private care niciodată nu au fost publicate, imagini animate, informații și date istorice mai puțin știute despre bătălii sau evenimente ce au marcat istoria României.

Una dintre aceste imagini animate este cea care ilustrează un ultim răgaz înainte de bătălie al ostașului român, în 1917, pe Dealul Porcului. În luptele care au urmat, a pierit, printre alții, Ecaterina Teodoroiu, locotetent onorific al Armatei Române în Primul Război Mondial.
Fotografia provine din colecția Muzeului Național de Istorie a României, fiind prelucrată și animată pentru Enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini”.

Această imagine ilustrează condiția soldatului român în 1917, pe front. Haine ponosite, opinci în picioare, luând masa pe o piatră, printre mărăcini și cioturi de pomi sfârtecați. Nimeni nu știe dacă acest ostaș a supraviețuit Primului Război Mondial, nici măcar numele sau zona din care provine nu se cunosc. Dar, este unul dintre zecile de mii de români care au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru ca astăzi să putem vorbi despre națiunea română și să putem celebra Ziua Națională a României.

Un milion de soldați români au luptat pe front în Primul Război Mondial, iar 350.000 nu s-au mai întors acasă. Peste 360.000 de copii au rămas orfani de tată, de mamă, sau fără niciunul dintre părinți. O treime erau din Capitală. La Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost prezent un singur fotograf. Cele 5 imagini ale sale au fost unul din factorii hotărâtori în recunoașterea Unirii de către Marile Puteri, la Conferința de Pace de la Versailles.

În spatele acestor cifre, însă, sunt oameni, momente și imagini. Care vor putea fi descoperite și admirate în Enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini”. Aceasta va putea fi descărcată gratuit de pe www.romania1918.eu și platformele Android, iOS și Windows.

Enciclopedia este disponibilă în limbile română și engleză, urmând să apară și în limba franceză.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău